Nyitókép: via iho.hu

 

Bemutatták Prágában a főpályaudvar és az előtte lévő parkos terület átalakításának nyertes építészeti tervét – írja az IHO.hu közlekedési szakportál. A tavaly nyáron meghirdetett nemzetközi építészeti versenyen a koppenhágai Henning Larsen Architects tervezőiroda győzött „Boldog Főpályaudvar” elnevezésű projektjével. A tanulmány szerint az egész terület javasolt kialakítása a fenntarthatóságot, a mikromobilitást és a normális élet visszatérését hivatott elősegíteni a pályaudvar előtti parkba (rossz hírneve van a hajléktalanok és különböző sötét alakok miatt).

 

Az átépítéssel egy szellősebb, nyílt tér alakul ki a pályaudvar alsó szintje és a park között, valamint az oda tervezett új villamosmegálló között. Az új építészeti műnek meghatározó eleme lesz a fából készült tetőszerkezet, ami igazán egy pulzáló, természetesen lélegző teret alakít majd ki. A pályaudvar előtti parkot három részre tagolják, lesz kulturális zóna, vasútállomási zóna és kiegészítő szolgáltatások zónája, ahová több időszakos vásárt, eladópontokat terveznek. Megújulnak a járdák és lesz kerékpársáv is.

 

Összesen huszonhat pályázat érkezett a nemzetközi versenybe, ebből a prágai városrendezési és -tervezési intézet öt pályamunkára szűkítette a kört, ebből választották ki a nyertes munkát. Az értékelő bizottságot lenyűgözte az építészet, az urbanisztika, a tájépítészet és a közlekedés közötti harmónia, amely sokkal átláthatóbb és kényelmesebb teret teremthet az utazók és a helyi lakosok számára egyaránt.

 hirdetes_810x300  

 

Iho.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!