Nyitókép: SITA

 

Az ukrán média szerint az ukrán titkosszolgálat, az SBU kiiktatta az Oroszországban erősen oroszbarát pozíciókat betöltő Ilja Kiva korábbi ukrán parlamenti képviselőt, akit távollétében hazaárulásért ítéltek el Ukrajnában. A RIA Novosztyi orosz ügynökség szerint a volt parlamenti képviselő holttestét Moszkva közelében találták meg. Az Unian ukrán hírügynökség forrására hivatkozva azt írta, hogy az ukrán titkosszolgálat szervezte meg a lelövését.

 

„Az ősáruló, kollaboráns és propagandista Ilja Kiva likvidálása az SBU különleges művelete volt”

 

– idézte az Unian ügynökség a biztonsági erőkből származó forrását.

 hirdetes_810x300  

 

Kiva 2019 és 2021 között az Ellenzéki Platform-Az életért oroszbarát párt tagja volt, amelyből a pártvezetést ért kritikák miatt kizárták. A tavaly februári Ukrajna elleni teljes körű orosz invázió előtt Oroszország és Ukrajna egyesítését szorgalmazta, támogatta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és azt állította, hogy az ukrán nemzetnek „fel kell szabadulnia” – írta Kivaról a Meduza orosz ellenzéki portál.

 

2022 márciusában az ukrán parlament megfosztotta Kivat parlamenti mandátumától. Novemberben az ukrán bíróság távollétében 14 év börtönbüntetésre ítélte, többek között hazaárulás miatt. Nem sokkal azelőtt, hogy tavaly az orosz csapatok megtámadták Ukrajnát, Kiva elhagyta Ukrajnát azzal az ürüggyel, hogy nyaralni indul. Később kiderült, hogy Oroszországban él.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.