Nyitókép: SITA

 

Az amerikai kormány minden segítséget megad Izraelnek, hogy megsemmisítse a Hamászt, de a hadműveleteknek év végéig be kell fejeződniük, mert a lakosság szenvedése tűrhetetlen. Izrael ennél tágabb időablakot tervez, így a legvalószínűbb stratégiai befejezés 2024 január közepe-vége.

A katonai jelenlét viszont utána is marad, amíg Gáza politikai sora el nem dől

 

Amerikai vélemény szerint a Hamász katonai infrastruktúrjája 2023 végéig felszámolható, legalábbis ezt jelzik a most folyó intenzív hadműveletek Dél-Gázában. Ez azt jelenti, hogy a terrorszervezet katonai hardvereit, támaszpontjait, bunkereit, alagútjait és fegyverraktárait el lehet pusztítani vagy semlegesíteni egy hónap alatt, és Washington szerint a nagy inváziót Újévre, vagy január első hetére le lehet zárni.

 hirdetes_300x300  

 

Az amerikai ösztökélésre Izrael azzal válaszol, hogy nem lehet pontosan megjósolni, hogy a Hamásznak hány fegyverese marad meg Gázában elrejtőzve, vagy a civilek közé vegyülve, és milyen területi csoportosításokban.

 

A Hamász becsült katonai létszáma 15-20,000, amit azért nehéz pontosabban megállapítani, mert a terrorszervezet nem tesz közzé adatokat saját veszteségeiről, hanem őket a palesztin halottak összeségébe rejti.

 

Ezért az IDF valószínűleg kénytelen lesz korlátozott akciókkal, azaz nem kinetikus csapásokkal (bombázás) tovább folytatni az átfésülő hadjáratot.

 

A razziák és az elfogó akciók jelentős gyalogsági erőt fognak lekötni

 

„Legfeljebb egy hónap a szakadék köztünk a mi és az amerikai időterv között – semmi olyan, amit ne lehetne feloldani”

 

– mondta neve elhallgatását kérő, magas rangú izraeli diplomáciai forrás.

 

„Ha Blinken [amerikai] külügyminiszter január 1-jét jelöli meg a gázai hadművelet befejezésének preferált céldátumaként, akkor Izrael január végét szeretné céldátumként. Nem lesz probléma ezt áthidalni. vagy a hónap közepében megállapodni”

 

– mondta az izraeli külügyi forrás.

 

Izrael jelenleg zajló hadművelete komoly aggodalmat kelt Washingtonban az bekövetkezett nagyszámú civil áldozat és a palesztin lakosok tömeges kitelepítése miatt. Százezrek kényszerültek elköltözni otthonaikból Gáza északi részéről Izrael inváziójának első szakaszában, hogy megszabadítsák az utat a Hamász elleni hadműveletek előtt, de most ismét kénytelenek átköltözni ideiglenes menedékhelyeikről, ahogy Izrael dél felé mozdul.

 

„Az amerikaiak nem szeretik látni ezeket a képeket és jeleneteket egy olyan lakosságról, amelyet már evakuáltak északról délre, és most újra megpróbálnak menekülni délről északra, vagy  onnan kelet vagy nyugat bármely pontjára. Ez olyan erős és jogos rokonszenvet kelt, amit a Hamász hatásosan használ fel propagandacélokra világszerte” – mondta egy másik magas rangú izraeli politikus.

 

Megoldhatatlannak tűnő probléma előtt állnak az izraeli katonai tervezők: hogyan lehet megsemmisíteni a Hamász katonai képességeit, különösen kiterjedt földalatti alagúthálózatait, valamint megölni vezetőit és a Nukhba kommandósokat a gázai polgári lakosság sérelme nélkül.

 

A megoldás érdekében a tervezők a Gázai övezetet több világosan megjelölt és beszámozott sokszögekre osztották fel egy interaktív térképen, amelyet az elmúlt napokban osztottak ki kézbe vagy röplapokon a lakosoknak, és közzétettek a világhálón is.

 

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!