Nyitókép: NASA

 

A NASA Mars Odyssey űrszondája 400 km-es magasságból készített felvételeket a bolygó felszínéről. Ilyen magasságban kering a Föld körül a Nemzetközi Űrállomás (ISS) is.

 

Az elmúlt évtizedekben rengeteg felvételt láthattunk már a Marsról, de persze még mindig lehet újat mutatni, olvasható a HVG cikkében. A NASA egyik űrszondája, a bolygó körül keringő Mars Odyssey olyan perspektívából örökítette meg a planétát, ahogy azt a Nemzetközi Űrállomás legénysége látná, ha nem a Föld, hanem a Mars körül keringene.

 

 hirdetes_300x300  

A szerkezet még májusban fotózta le azt, amit 400 kilométeres magasságból látott. Ez nagyjából annyi, mint ahol az ISS is kering a Föld körül.

 

A példátlan látvány nemcsak esztétikai szempontból fontos, hanem azért is, mert segít a tudósoknak betekinteni a bolygó légkörébe.

 

Jonathan Hill, az Arizonai Állami Egyetem tudósa szerint soha egyetlen űreszközzel sem sikerült még ilyen perspektívából képet készíteni a Marsról.

 

Ahhoz, hogy a képek elkészülhessenek, 90 fokkal el kellett fordítani az űrszondán lévő Themis nevű kamerát. Ez igen kritikus pontja volt a küldetésnek, erre az időre ugyanis megszakadt a kapcsolat a Földel.

 

A jövőben több hasonló feladatot hajtanak még végre a tudósok, hogy minél pontosabban fel tudják térképezi az égitest légkörét.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!