Nyitókép: SITA

 

Az online biztonsági törvény előírja az Egyesült Királyságban a platformok számára, hogy különböző módszerekkel életkor-ellenőrzést végezzenek. Ezek közé fog tartozni a felhasználók arcának szkennelése is.

 

Az Ofcom (Office of Communications), vagyis a brit versenyhatóság direktíva-tervezete szerint a pornóoldalak életkor-ellenőrzést végezhetnek a felhasználókon, és a túl fiatalnak tűnő userek esetében extra ellenőrzéseket végezhetnek, írja a HVG.

 

 hirdetes_810x300  

A Pornhub szerint ez a „rendkívül érzékeny személyes adatok” gyűjtését előíró szabályozás veszélyezteti a felhasználók biztonságát.

 

A nemrég törvényerőre emelkedett online biztonsági törvény előírja a közösségi médiaplatformoknak és a keresőmotoroknak, hogy védjék meg a gyermekeket a káros online tartalmaktól.

 

A törvényt az Ofcom fogja betartatni, a hatóság nagy összegű bírságokat szabhat ki, ha a cégek nem megfelelően járnak el. 2025-től lép hatályba a szabályozás, az elfogadott módszerek közé tartozik a fényképes hatósági igazolvány, a hitelkártya ellenőrzése, a digitális személyazonosító pénztárca ellenőrzése, amely tárolja a felhasználó életkorát igazoló dokumentumot. De azt is lehet ellenőrizni, hogy a felhasználónak korábban törölték-e már a korhatárkorlátozást a telefonjáról.

 

Ezek közé a lehetőségek közé tartozik a felhasználó arcát bevizsgáló technológia, amely egy szoftver segítségével állapítja meg az életkort. Az Ofcom hozzáteszi, nem valószínű, hogy kijátszhatatlan volna bármelyik kormegállapítási módszer, de a weboldalaknak védekezniük kell az egyszerű trükkök ellen.

 

Az Ofcom jelentése szerint az Egyesült Királyságban közel 14 millió ember néz online pornótartalmakat. Felmérések szerint a gyerekek átlagosan 13 évesen néznek először pornográfiát.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!