Nyitókép: miles4migrants.org

 

Augusztus óta több tucat belga önkormányzat kapott levelet az idegenrendészeti hivataltól, amelyben arra kérik őket, hogy vonják meg a belga állampolgárságot a Belgiumban palesztin szülőktől született gyermekektől – tudta meg a L’Echo című, francia nyelvű belga napilap az idegenrendészettől.

 

Számos önkormányzat követte az idegenrendészeti hivatal felkérését, és felszólította a Belgiumban élő palesztin családokat, hogy töröltessék gyermekük belga állampolgárságát a nemzeti nyilvántartásból, és adják vissza a gyermekek személyi igazolványát.

 

 hirdetes_300x300  

A Szövetség a külföldiek jogért (ADDE) nevű belga szervezet a honlapján közzétett közleményében az idegenrendészeti hivatal lépését „szerencsétlen időzítésnek” nevezte, tekintettel a gázai fegyveres konfliktusra, és a humanitárius jog betartására hívta fel a figyelmet.

 

Nicole de Moor menekültügyekért felelős szövetségi államtitkár hivatala a L’Echo megkeresésére elismerte, hogy tud az idegenrendészeti hivatal rendelkezéséről, azt azonban tagadta, hogy ez összefügg az kiújult izraeli-palesztin konfliktussal.

 

Az államtitkár úgy nyilatkozott, hogy ebben az évben már több mint 2500 palesztin kért menedékjogot Belgiumban. Hozzátette, hogy az idegenrendészeti hivatal tapasztalatai szerint az Európai Unióban élő palesztinok azért utaznak Belgiumba, hogy ott szüljék meg gyermekeiket a belga állampolgárság megszerzése céljából, és így „részesüljenek a családegyesítés előnyeiből”. Mint mondta, több a visszaélés, és meg kell szüntetni azokat a gyakorlatokat, amelyek lehetővé teszik, hogy olyan személyek szerezzenek belga állampolgárságot, akik arra nem jogosultak.

 

A palesztin szülőktől született gyermekek Belgiumban hontalannak minősülnek, és a helyi állampolgársági törvény – Európában egyedülálló módon – úgy rendelkezik, hogy az országban született hontalan gyermek „de facto” belga állampolgárságot kaphat. A törvény azonban azt is kimondja, hogy ez a rendelkezés nem alkalmazandó, ha a gyermek más állampolgárságot is szerezhet – emlékeztetett a napilap.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!