Sajnos gyakran megeshet, hogy a választott példányunk alkatrészei nem passzolnak tökéletesen, s ilyenkor szemmel látható rések keletkeznek. Bosszantó, de szerencsére létezik megoldás az apró hibák korrigálására. Ez pedig nem más, mint a tömítés.

 

Mit tehetünk a rések, illesztési hibák javítása érdekében?

 

Bármennyire is odafigyelünk az alkatrészek precíz leválasztására, ragasztására, előfordulhat, hogy mégis rések képződnek a gondos munkánk végeztével. A jó hírünk, hogy helyrehozhatjuk a legtöbb apró hibát, ráadásul az ehhez szükséges anyagok beszerzése is egyszerűen megoldható, például a Modellfutár makettkiegészítői között is találunk tömítőanyagokat.

 

 hirdetes_300x300  

Nem mindegy azonban, hogy mekkora hézagokat kell eltüntetnünk, jó megoldás például, ha sztirollapokat alkalmazunk erre a célra. Abban az esetben viszont, ha nagyobb méretű résekről van szó, használhatunk valamilyen kétkomponensű anyagot, például a Milliputot. Ezt előszeretettel választják szobrászok, figurafaragók is, mivel megnedvesítve könnyen alakítható, formázható. Egy-két mm-es hézagokhoz nagyszerű választás az oldószeralapú anyag, például a Tamiya Putty. Érdemes kisebb adagokkal dolgozni, nyugodtan használjunk fogpiszkálót a felvitelhez. Az egészen apró résekhez pedig bevethetünk akrilalapú tömítőpasztákat.

 

Ott van például a Mr Surfacer 500, amely egy magas pigmenttartalmú alapozó, vékony rétegben is felhordható, hígítható, gyorsan megszárad, ugyanakkor csiszolható is. Azonban festéken nem szabad alkalmazni, különben felmarja. Ez a típus jellemzően az egy mm-nél kisebb hézagokhoz javasolt. 

 

Tippek a csiszoláshoz

 

Különféle változatok is beszerezhetők, a hozzájuk tartozó számok arról informálnak minket, hogy milyen finomságúak, vagyis minél magasabb ez az érték, annál finomabb szemcsézettségűek.

 

Ez lényeges paraméter, hiszen ez dönti el, hogy mennyire roncsolja a felületet, tehát minél durvább, annál inkább “belemar” a műanyagba. Javasolt a legdurvábbal kezdeni, ezzel például félig megcsiszolni, aztán szépen sorban az egyre finomabb szemcsézettségű csiszolókkal folytatni. Egy idő után már csak polírozást végzünk, például egy 1200-assal. 

 

Joggal tehetjük fel a kérdést, hogy miért van erre szükség? A festés során minden apró egyenetlenség, kitüremkedés, illeszkedési hiba meglátszik. A legsimább felületen hozható létre a kifogástalan végeredmény. 

 

Türelem és precizitás

 

Ezeknek a folyamatoknak a lényege, hogy mindvégig türelmesek legyünk, hiszen minél inkább elidőzünk, annál kevesebb problémánk lesz a későbbiekben. Mondhatni, hogy a precíz munkavégzés meghozza a gyümölcsét. Ami sokak számára pepecselős feladat, ezerszer is megéri. Ne csak a részfolyamatot lássuk, hanem az egész építési műveletet, így biztosak lehetünk benne, hogy nem fog alábbhagyni a lendület.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!