Nyitókép: SITA

 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság semleges sportolói státuszban engedélyezi az orosz és a fehérorosz képviselők részvételét a 2024-es párizsi olimpián. Egyénenként vehetnek részt az ötkarikás versenyeken, ha megfelelnek a kvalifikációs és egyéb feltételeknek – jelentették be ma a NOB képviselői. A Cseh Olimpiai Bizottság (ČOV) nem ért egyet Oroszország és Fehéroroszország részvételével az ötkarikás játékokon.

 

„A NOB Végrehajtó Bizottsága úgy döntött, hogy a nemzetközi szövetségek meglévő minősítési rendszerein keresztül kvalifikált egyéni semleges sportolókat  az alábbiakban meghatározott feltételek szerint jogosulttá nyilvánítják a 2024-es párizsi olimpiai játékokon való részvételre”

 

– közölte a NOB. nyilatkozatban.

 hirdetes_300x300  

 

A NOB szerint eddig tizenegy „semleges” sportoló kvalifikálta magát a versenyekre, nyolcan Oroszországból és hárman Fehéroroszországból. Semleges zászló alatt indulhatnak, nemzeti himnusz és szimbólumok nélkül. Ki kell zárni azokat a sportolókat, akik kapcsolatban állnak a katonai vagy rendőrségi erőkkel, csakúgy, mint azokat, akik aktívan támogatják az ukrajnai háborút. Csapatként sem Oroszország sem Fehéroroszország nem indulhat az olimpián.

 

Az oroszországi és a szövetséges fehéroroszországi sportolókat azután tiltották el a nemzetközi versenyektől, hogy tavaly februárban kezdetét vette az Ukrajna elleni katonai támadás. Idén tavasszal azonban a NOB felszólította a nemzetközi szervezeteket, hogy a semlegesség megőrzése mellett engedélyezzék ezen országok sportolóinak a visszatérését azokra a versenyekre, amelyeken teljesíthetik a párizsi induláshoz szükséges kvalifikációs feltételeket. Számos sportszövetség eleget tett ennek a kérésnek.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!