Nyitókép: m4sport.hu, reprofoto

Bosszankodott már azon, hogy egy filmet nem tudott megnézni azért, mert Magyarországon lakik? Vagy épp valamelyik sportműsort, mert épp a határon túl él? Ennek a földrajzi megkülönböztetésnek vetnének véget az EU-ban: kiterjesztenék a földrajzi blokkolási korlátozásokat az audiovizuális szektorra, beleértve a streamingplatformokat is. Ez viszont megrémített néhány ellenoldali érdekelt felet, akik arra figyelmeztetnek, hogy a földrajzi blokkolás tilalma az egész iparágat veszélybe sodorná.

 

Ma nem lepődünk meg azon, hogy akár országonként is eltérhet a streamingszolgáltatók, például a Netflix kínálata. Ez a területi licencszerződések eredménye, amelyekre a szórakoztatóipar épül.

 

Úgy tűnik, az EU-nak mégis elege lett e földrajzi blokkolásból, és az európai törvényhozók szerint szükséges lehet a versenyfeltételek kiegyenlítse és a felesleges akadályok elhárítása. Ennek kapcsán nyújtott be egy jelentést az Európai Parlament Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottsága (IMCO), amelyben azt javasolja az Európai Bizottságnak, hogy kezdje meg a jelenlegi földrajzi blokkolásról szóló rendelet átfogó felülvizsgálatát, és 2025-re tegyen javaslatot új szabályokra, írja a HVG.

 

 hirdetes_810x300  

A jelentés számos javaslatot megfogalmaz a jelenlegi szabályok javítására és bővítésére. Ezek közé tartozik a földrajzi blokkolás tilalma alóli mentesség feloldása az audiovizuális ágazatban. (Ide sorolhatók például a zenék, sorozatok, filmek.) Ez ugyanis potenciális előnyökkel járna a fogyasztók számára, például a tartalmak határokon átnyúló szélesebb választékának elérhetőségére. A javaslatok nem tartalmazzák az összes területi engedély eltörlését az EU-ban, és figyelembe veszik az iparágra gyakorolt lehetséges hatásokat is.

 

Egyes iparági bennfentesek azonban másképp látják a kérdést.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.