Nyitókép: NASA Goddard Space Flight Center

 

Indiai kutatók számítása szerint az aktuálisan zajló, 25. napciklus 2024 elején érhet el eddigi csúcsára, és ezt a földi kommunikációs rendszerek felhasználói is megérezhetik.

 

A Nap tevékenysége ciklusokra osztható fel. A központi csillagunk jelenleg – a megfigyelések kezdete óta – a 25. ilyen ciklusánál jár, ami 2019 decemberében kezdődött. Mivel egy ilyen ciklus – felfutással, tetőzéssel és lefutási időszakkal – 11 éven át tart, a szakemberek úgy vélik, hogy a mostani tetőzése 2024 elejére várható – írja a HVG.

 

A napciklusokat a napfoltok és a napkitörések száma és intenzitása határozza meg. Minél több a napfolt, annál aktívabb a csillag, és annál több napkitörésre lehet számítani.

 hirdetes_300x300  

 

A mostani, 25. ciklusról úgy gondolták, hogy egy gyenge ciklus lesz. Az indiai IISER kutatói azonban összefüggést fedeztek fel a Nap mágneses tere és a napciklus között, ami arra utal, hogy a jövő évben igen intenzív tevékenységet várhatunk majd a csillagunktól.

 

A kitörések hatással lehetnek a Föld magnetoszférájára, ionoszférájára és a felső légkörre, valamint megzavarhatják a rádiókapcsolatot és a GPS-rendszereket is.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!