Nyitókép: SITA

 

Lengyelország vezető szerepre törekszik az Európai Unión belül, és erős tagja kíván lenni az észak-atlanti szövetségnek – jelentette ki Donald Tusk új lengyel miniszterelnök mai parlamenti beszédében. Kormánya a Nyugat mozgósítására is törekszik majd annak érdekében, hogy segítse Ukrajnát az orosz katonai agresszióval szembeni védekezésben. Tusk a Szejmben, azaz a legnyel parlament alsóházában mutatja be kabinetjének összetételét és programját. Késő délután a képviselők várhatóan szavaznak a kormánya iránti bizalom kinyilvánításáról.

 

Tusk beszédében azt is megígérte, hogy kormánya megpróbálja gyorsan megoldani és véget vetni a lengyel fuvarozók tiltakozásának az olcsóbb ukrán fuvarozókkal szembeni versenyben. A lengyel fuvarozók november eleje óta blokkolják a kamionforgalmat a Lengyelországból Ukrajnába tartó nagy határátkelőhelyeken.

 

 hirdetes_300x300  

Ukrajnával kapcsolatban, amely több mint 21 hónapja áll ellen az orosz katonai agressziónak, a Gazeta Wyborcza szerint azt mondta, nem tudja tovább hallgatni az egyes politikusokat, akik azt mondják, belefáradtak Ukrajnába. Az AP hírügynökség szerint ezt egyes nyugat-európai országok politikusaira értette.

 

„Lengyelország feladata, az új kormány feladata… az, hogy hangosan és határozottan követelje az egész nyugati közösségtől Ukrajna megsegítése iránti teljes elkötelezettséget, és ezt az első naptól fogva meg is fogom tenni”

 

– mondta.

 

Kijelentette egyebek mellett azt is, hogy Lengyelország az új kormánykoalíció vezetésével visszatér az őt megillető helyre Európában.

 

„Bárki, aki aláássa Lengyelország pozícióját az EU-ban, aki elszigetelődésre játszik… azzal kapcsolatban, ami a határainkon történik, nagy veszélynek teszi ki hazánkat”

 

– jelentette ki. A Reuters szerint ugyanakkor jelezte, hogy nem egyezik bele az uniós szerződések olyan módosításába, amelyek hátrányosan érintenék Lengyelországot.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.