Nyitókép: SITA

 

Az ENSZ egyetlen korábbi klímakonferenciáján sem sikerült ezt elérni, de a végleges szöveget így is sokan túl puhának tartják.

Bekerült a fosszilis tüzelőanyagok kivezetésére való felhívás a Dubajban rendezett COP28 zárónyilatkozatába, az ENSZ klímakonferenciák története során először. A szövegről sokáig folyt a vita, az uniós országok képviselői már hazautazással fenyegettek a túl puha megfogalmazások miatt, nem is sikerült megállapodni a tervezett keddi zárónapig. Az olajkitermelő országok, elsősorban Szaúd-Arábia azon dolgoztak, hogy a szövegbe ne kerüljön bele a fosszilis tüzelőanyagok kivezetése.

 

Szerdára aztán megszületett az egyezség. A zárónyilatkozat szövege felszólítja a világ országait a fosszilis tüzelőanyagokról való, igazságos, rendezett és méltányos megválásra, annak érdekében, hogy a tudomány javaslatának megfelelően 2050-re elérhető legyen nettó nulla részarányuk.

 hirdetes_300x300  

 

A dokumentum emellett 2030-ig a megújuló energiakapacitás megháromszorozását is szorgalmazza világviszonylatban, valamint sürgeti a szénfelhasználás csökkentésére irányuló erőfeszítéseknek, illetve a szén-dioxid-termelő iparágakban a leválasztást és tárolást lehetővé tévő technológiák fejlesztésének felgyorsítását.

 

A megállapodás fogadtatása meglehetősen ellentmondásos. Azt szinte minden nyilatkozó elismeri, hogy fontos, hogy bekerült a fosszilis tüzelőanyagok kivezetése a szövegbe. A COP28 elnöke, az Egyesült Arab Emírségek állami olajcégének vezetője, Szultán al-Dzsaber egyenesen történelmi intézkedéscsomagnak nevezte a zárónyilatkozatot.

 

A megállapodást azonban számos kritika is érte egyes tagállamok és a klímavédelmi csoportok részéről. Szerintük a szöveg tele van kiskapukkal, nem tartalmaz konkrét kötelezettségeket és nem rendelkezik az átálláshoz szükséges forrásokról.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!