Nyitókép: SITA

 

Emmanuel Macron francia elnök a kiégett, javítás alatt álló párizsi Notre-Dame-székesegyházban tett látogatása során a múlt héten azt mondta, hogy modern ólomüvegnek kell megjelennie az ablakokban. Kijelentése azonnal felháborodási hullámot váltott ki a közvéleményben és tétova reakciókat a szakmai körökből – írja a Le Figaro. Alig három nap alatt több mint 67 000 ember írt alá a petíciót a javaslat ellen. Az aláírók elutasítják a 19. századi ólomüveg ablakok lecserélését.

 

„A tűz nem károsította az ólomüveg ablakokat, melyek ugyanúgy történelmi emlékek, mint az egész épület”

 

– mondta Didier Rykner művészettörténész, a La Tribune de l’Art szakmai honlapon a petíciót kísérő szövegben. Kiemelte, hogy nincs kifogása a modern ólomüvegekkel szemben, ha az eredetiek megsérültek. Csakhogy a székesegyház esetében ez nem így volt. Macron javaslatát „vandalizmusnak” nevezte.

 hirdetes_300x300  

 

French President Emmanuel Macron, center, Philippe Jost, President of the public establishment „Rebuilding Notre-Dame de Paris” and Archbishop of Paris Laurent Ulrich, left, visit the nave of Notre Dame de Paris cathedral, Friday, Dec. 8, 2023 in Paris. Emmanuel Macron is visiting Notre Dame Cathedral on Friday, marking the one-year countdown to its reopening in 2024 following extensive restoration after the fire four years ago. (Sarah Meyssonnier, Pool via AP)

 

Macron az új ólomüveg ablakokkal az épület „21. század jellegét” szeretné hangsúlyozni, melyek kivitelezésére művészeti pályázatot íratna ki. Az eredeti ólomüveg ablakokat egy újonnan létrehozott múzeumba helyeznék át és állítanák ki. A Le Figaro szerint Laurent Ulrich párizsi érsek áll az ötlet mögött, mellyel Macron is egyetértett. A terv kritikusai szerint azonban az üvegdíszítéseknek csak az eredeti helyen van értelme, hiszen az építészeti terv részét képezik.

 

A Párizs szívében található világhírű építészeti és egyházi műemléket 2019. április 15-én borították el a lángok. A tűz átterjedt a tetőn, és a középkori épület nagy részét elpusztította. A tűz okát máig nem sikerült teljesen tisztázni. A katasztrófát az elektromos szerelés meghibásodása, vagy egy eloltatlan cigaretta okozhatta. Az UNESCO által védett és Victor Hugo regénye által ismertté vált emlékművet a tűzvész előtt évente 13 millióan keresték fel.

 

A katedrális felújításának jövő júliusban kell befejeződnie, amikor Párizsba látogatók hada érkezik a kéthetes nyári olimpia alatt.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!