Nyitókép: nasa.gov

 

Az első eredmények alapján elmondható, hogy a NASA vizet talált abban a mintában, amely a Bennu nevű aszteroidáról származik.

NASA szakemberei még mindig nem tudták teljesen kinyitni a Bennu aszteroidából származó mintát tartalmazó kapszulát, de vizsgálataival már így is fontos eredményekre jutottak, számol be róla a HVG.

Szeptember végén sikeresen landolt a Földön a Bennu aszteroidából vett minta, amit azóta is elemeznek a NASA szakemberei. Igaz, elsőre azért akadt némi probléma: nem sikerült kinyitni a kapszulát, amiben a minta volt. Ennek elhárításán jelenleg is dolgoznak, ám némi anyaghoz már így is sikerült hozzáférni.

 

Kép forrása: nasa.gov

 

 hirdetes_300x300  

Egész pontosan 70,3 grammhoz, ami elég jó eredmény, tekintve, hogy a NASA összese 120 gramm körüli anyaggal számol. A kutatók már el is végezték ennek elsődleges elemzését, és igen érdekes eredményre jutottak.

 

Az eredmények azt mutatják, hogy a mintában nagyon sok olyan anyag van, ami a Naprendszer születésénél, nagyjából 4,5 milliárd évvel ezelőtt volt jelen. Emellett rengeteg benne a szerves vegyület, valamint a hidratált ásvány formájában lévő víz.

 

Dante Lauretta, az Arizonai Egyetem tudósa szerint mindez azt sugallja, hogy az aszteroidák szállíthatják a vizet a Földhöz hasonló bolygókra, valamint ezek az objektumok potenciálisan az élet építőkövei is lehettek évmilliárdokkal ezelőtt.

 

HVG

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!