Nyitókép: SITA

 

Az ismert francia színész, Gérard Depardieu bejelentette, hogy felajánlja elvételre magas francia állami kitüntetését, a Becsületrendet. Rima Abdul Malak kulturális miniszter pénteken úgy nyilatkozott, fegyelmi eljárást kezdeményezett ellene, amely a kitüntetés visszavonását vonhatja maga után. Az ok, nemrég nyilvánosságra került egy 2018-as felvétel Depardeu látogatásáról Észak-Koreában.  A színész ezen becsmérlő megjegyzéseket tett a nőkre. Depardieu-t korábban is bírálatok érték és vizsgálat zajlott ellene állítólagos szexuális zaklatásaival kapcsolatban.

 

December elején a France 2 felvételeket tett közzé a színész 2018-as észak-koreai látogatásáról. Ezeken a felvételen Depardieu sértően beszél a nőkről és szexuális aktust imitál. „A nők szeretnek lovagolni (mert) csiklójuk a nyereghez dörzsölődik (…), és ezt rendkívül élvezik” – mondta Depardieu.

 

 hirdetes_300x300  

 

A francia kulturális miniszter pénteken azt mondta, hogy az ismert színész viselkedésével szégyent hoz Franciaországra, és a KNDK-ban tett kijelentései teljesen megdöbbentőek. Emiatt fegyelmi eljárást indítottak, amelynek célja eldönteni, hogy Depardieu-t megfosztják-e a Becsületrendjétől, vagy legalább felfüggeszti-e tagságát a kitüntetettek körében.

 

„A Becsületrend az embert, a művészt, a szemléletet, értékeket tünteti ki” – mondta a miniszter. Depardieu lehetőséget kap arra, hogy bizottság előtt védje meg magatartását – tette hozzá a kulturális tárca vezetője.

 

Ügyvédei szerint Depardieu a Jacques Chirac államfő által 1996-ban neki adományozott kitüntetést eleve felajánlja elvételre Szerinte a kulturális miniszter magatartásával „újabb szöget vert a már amúgy is haldokló ártatlanság vélelmének koporsójába”, és részt vesz a színész „mediális lincselésében”. A France 2 állomást amiatt bírálta, hogy magánkörben  „intim és privát szférában készült, szerkesztett felvételeket sugárzott”.

 

Az egyik leghíresebb élő francia színész ellen nemi erőszak miatt indult eljárás Charlotte Arnould színésznő ellene benyújtott feljelentése alapján. Egy másik, 2007-es szexuális zaklatással kapcsolatos feljelentést Hélène Darras színésznő nyújtott be idén. A kereset vélhetően már elévült. Depardieu tagadja a vádakat.

 

ČTK, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.