Nyitókép: SITA

 

Vlagyimir Putyin elnök szerint Oroszországnak sem gazdasági, sem geopolitikai, sem pedig katonai oka nincs arra, hogy az Észak-atlanti Szövetség (NATO) tagországaival harcoljon, mondta a Rosszija orosz állami televíziónak adott interjújában. A Kreml vezetője „abszolút nonszensznek” minősítette Joe Biden amerikai elnök fenyegetését, miszerint ha Oroszország legyőzi Ukrajnát, a következő ország, amelyikre rátámad, az egyik NATO-tagállam lesz.

 

Biden a Republikánus Párt kongresszusi képviselőihez intézett felhívásában ismételte meg ezzel kapcsolatos korábbi állítását. Biden a Demokrata Párt többi képviselőjéhez hasonlóan azzal érvel, hogy az Egyesült Államoknak Ukrajna támogatásától sokkal többe kerülne, ha az amerikai katonáknak Európában kellene harcolniuk, miután a szövetség kollektív védelmi szerződésének ötödik cikkelye értelmében Oroszország megtámadná  az egyik NATO-tagországot. Putyin szerint azonban Biden csak az Oroszországgal szembeni „téves politikáját” próbálja védeni.

 

 hirdetes_300x300  

Az orosz elnök a NATO elmúlt évtizedekbeli terjeszkedését „a Nyugat arroganciájaként” és Oroszország biztonsági fenyegetéseként értelmezi. Moszkva idén is bírálta a védelmi blokk kiterjesztését az Oroszországgal 1340 kilométeres határon osztozó Finnországra. Putyin szerint a Nyugat „rángatta” Finnországot az észak-atlanti szövetségbe. „Volt-e nézeteltérésünk velük? Minden vita, beleértve a 20. század közepétől származó területi vitákat is, már régesrég megoldódott” – idézi Putyint az AFP ügynökség.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!