Nyitókép: Nasser Ishtayeh/Flash90

 

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn bírálta az izraeli hadsereget, amiért a Gázai övezetben folytatott katonai művelet során nem különbözteti meg kellőképpen a célpontokat. Egyúttal humanitárius tűzszünetre szólított fel.

 

„Hívők, három izraeli túsz és több száz másik civil halt meg a legutóbbi katonai műveletekben.Ennek véget kell vetni. Sürgősen humanitárius szünetre van szükség.” – írta Borrell a közösségi médiában közzétett bejegyzésében. Az izraeli hadsereg pénteken elismerte, hogy a katonák véletlenül lelőttek három túszt, akiknek sikerült megszökniük a Hamász fogságából. Médiajelentések szerint az egyik túsz egy rögtönzött fehér zászlót tartott a kezében és héberül kiabált segítségért, amit az izraeli katonák fenyegetésnek véltek és agyonlőtték őket. Az izraeli hadsereg vezérkari főnöke, Herzi Halevi felelősséget vállalt az eset kapcsán.

 

Szombaton a jeruzsálemi latin pátriárka szerint egy izraeli katona hidegvérrel lelőtt egy keresztény vallású anyát és lányát Gáza egyetlen katolikus templomának területén. Ferenc pápa vasárnap elítélte a gyilkosságot, amely szerinte egy olyan templom-komplexumban történt, „ahol nem terroristák vannak, hanem családok, gyerekek és betegek”. Az izraeli hadsereg közölte, hogy vizsgálatot folytat az ügyben.

 hirdetes_810x300  

 

A Gázai övezetben a legfrissebb jelentések szerint már 19 000-re tehető a meggyilkolt civilek száma – többségük nő és gyerek.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!