Nyitókép: SITA

 

Az előzetes eredmények szerint a Szerb Haladó Párt (SNS) a szavazatok 46,5 százalékát szerezte meg az előrehozott parlamenti választásokon.

Tűzijátékkal ünnepelték Belgrádban a kormánypárt hívei a Szerb Haladó Párt (SNS) győzelmét az előrehozott parlamenti választásokon. Az előzetes eredmények szerint Aleksandar Vucic szerb elnök pártja a szavazatok 46,5 százalékát szerezte meg, ami azt jelenti, hogy meglesz az abszolút többsége a parlamentben.

 

Az ellenzéki pártszövetség Szerbia az erőszak ellen nevű listája a voksok 23,5 százalékát szerezte meg, míg a harmadik helyen a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) végzett 6,5 százalékkal.

 hirdetes_300x300  

 

– A „Szerbia nem állhat meg” listának biztosan több mint 127 mandátuma lesz. Akár 128, akár 129 vagy 130 lesz, bármi lesz is a választások eredménye, a „Szerbia nem állhat meg” listának abszolút többsége lesz a Szerb Köztársaság parlamentjében

 

– mondta Aleksandar Vucic.

 

Bekerült még a parlamentbe a jobboldali Remény koalíció (4,9 százalék) és A nép egy hangja nevű pártfüggetlen lista (4,7 százalék). A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) öt vagy hat parlamenti helyet szerzett meg a 250 fős törvényhozásban.

 

 

Megfigyelők már a vasárnapi szavazás megkezdése előtt a választókra gyakorolt nyomásgyakorlásról, félelemkeltésről, valamint a hatóságok által szorgalmazott, a közhivatalokkal és intézményekkel való visszaélésekről számoltak be. Szavazatvásárlásról és a választók megvesztegetéséről is érkeztek hírek.

 

Aleksandar Vucic közölte, hogy a vajdasági tartományi választáson is hasonló eredmények születtek, és a belgrádi önkormányzati választást is a Szerb Haladó Párt nyerte meg, igaz, csak hajszálnyival előzte meg az ellenzéki összefogást. Az államfő szerint a fővárosban A nép egy hangja nevű lista lehet a mérleg nyelve.

 

 

A szerb köztársasági elnök arról is beszélt, hogy várhatóan a mostani kormánykoalíció pártjai képezik majd a következő kormányt is, vagyis az SNS, az SPS és a VMSZ.

 

 

Orbán Viktor gratulált a győzelemhez régi szövetségesének. „Szerbia nem áll meg! Gratulálok Aleksandar Vucic elnöknek és listája tagjainak elsöprő választási győzelmükhöz” – írta a kormányfő az X-en (korábbi Twitter).

 

 

Euronews, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.