Nyitókép: Facebook/Petr Fiala

 

A nem megfelelően működő migrációs és menekültügyi politika az EU-n belüli határellenőrzések megújításához vezet ahelyett, hogy hatékonyan védené az Unió külső határait, ezért fontos az európai megoldás – mondta Petr Fiala cseh miniszterelnök. Hozzátette, hogy Csehország most vizsgálja az uniós migrációs paktumról szóló megállapodást.

 

Fiala szerint minden cseh állampolgár számára világos, hogy Csehországnak európai szintű megoldásra van szüksége. A második lehetőség szerinte a nem megfelelően működő migrációs politika, amely a Schengeni övezet végét jelentené.

 

„Ezt hosszú távon nem akarjuk, hiszen ez nem áll a polgáraink érdekében. Ezért kell egy európai megoldás felé haladnunk, hogy az EU-n belüli határokat ne kelljen úgy ellenőrizni, mint most.”

 

– magyarázta. A cseh miniszterelnök hangsúlyozta, hogy bár konszenzus van a migrációs paktumról, azt még nem hagyták jóvá. „Meg kell néznünk, hogy a létrejött megállapodás tartalmaz-e mindent, ami Csehország számára fontos, és ennek megfelelően fogunk dönteni” – húzta alá Fiala.

 hirdetes_810x300  

 

A cseh ellenzék élesen bírálta a jogszabályt. Andrej Babiš, az ellenzéki ANO mozgalom elnöke szerint a kötelező szolidaritás ellentmondásos, és az egyetlen megoldás, ha egyáltalán nem engedik be Európába az illegális migránsokat. Babiš az elfogadott paktumot „őrültségnek” nevezte.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.