Prága központjában csütörtökön fegyveres támadó hatolt be a Károly Egyetem Bölcsészettudományi  Karára, ahol 13 személyt megölt, és legalább huszat megsebesített. A kiérkezett rendőröknek sikerült hatástalanítaniuk a támadót. Az első sajtóhírek szerint a kommandósok lelőtték a fegyveres támadót.

 

Mit tudunk eddig?

  •  15 áldozat. Az egyik maga a támadó és annak édesapja
  • 30 személy megsérült, többen súlyosan.
  • Prága egyes kórházaiban traumatervet hirdettek
  •  Az egész Ján Palach teret (Prága központja) lezárták
  • Az eddigi hírek szerint a támadónak nem volt tettestársa
  • A belügyminiszter és a rendőrfőnök sajtótájékoztatón ismertette a legfontosabb fejleményeket

 

Vít Rakušan belügyminiszter és Martin Vondrášek országos rendőrfőkapitány 18.00 óra előtt sajtótájékoztatót tartott. Az elhangzottak rövid összefoglalója:

 

 hirdetes_810x300  

 

12.20-kor jött a bejelentés, hogy egy 24 éves fiú, a Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karának prominens diákja, aki fegyverviselési engedéllyel rendelkezett és több lőfegyver volt legálisan a birtokában, elindult Prágába azzal, hogy véget vet életének, 12.45-kor egy halott személyt találtak Hostouni településen, akiről kiderült, hogy a fegyveres támadó édesapja.

 

A rendőrség megtudta, hogy a diáknak 14.00 órakor előadása lesz. a4.51-kor jött a bejelentés az egyetem alá tartozó egyik épületből, hogy lövöldözés zajlik. A rendőrség 12 percen belül a helyszínen volt.

 

15 személy meghalt, legkevesebb 24 megsérült. A rendőrség lezárta az egyetemet és a Jan Palach teret. Az épületet tüzetesen átvizsgálják, előfodulhat ugyanis, hogy robbanószerkezetet is elrejtettek az épületben.

 

Az elkövető élettelen testét végül az iskola épületének tetőterében (karzatán) találták meg. A rendőrség használta szolgálati fegyvereit. Egyelőre nem tudni, hogy a kommandósok ölték-e meg, vagy önkezével vetett véget életének. A halottak azonosítása jelenleg is zajlik.

 

Az utolsó hírek szerint egy idei nyári oroszországi terrortámadás inspirálta az elkövetőt. Erről az egyik közösségi platformján tett említést.

 

A cseh belügyminiszter szerint példátlan és őrült tettről van szó, amire Csehország történetében még nem volt példa. Vít Rakusan szerint az elkövetőnek saját problémái voltak, cselekedeténem súlyos következményei lesznek az ország egészére nézve.

 

A miniszter arra kérte a lakosságot, hogy ebben a bonyolult, karácsony előtti időben  viselkedjen felelősségteljesen. Ne tegyenek közzé helyszíni felvételeket. Nincs semmilyen indíték arra, hogy az esetnek köze lenne a nemzetközi terrorizmushoz.

 

Az elkövető vélhetően Daniel K., de ezt a rendőrfőnök egyelőre nem kívánta megerősíteni. Az viszont tudható, hogy előre eltervelt támadás történt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!