Nyitókép: SITA

 

A jelek egyértelműen arra utalnak, hogy az egy héttel ezelőtti Klánovický erdőben történt kettős gyilkosság és a Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karán csütörtökön történt lövöldözésnek az elkövetőeje ugyanaz a személy. Ezt a prágai rendőrség vezetője, Petr Matějček mondta mai sajtótájékoztatóján. A hatóságok várják a ballisztikai tesztek eredményeit.

 

Sajtóhírek szerint Klánovice-ben két áldozatot találtak, egy harminckét éves férfit és két hónapos kislányát. Az Egyetemnél történt lövöldözésnek 14 áldozata van diákok és más személyek köréből, emellett maga az elkövető is meghalt, így összesen 15 halottat tartanak nyilván.

 

 hirdetes_300x300  

A Klánovické erdőben a rendőrség továbbra is fenntartja az intézkedéseket mindaddig, amíg Matějček nem kap végleges információt arról, hogy ugyanaz az elkövető.

 

A prágai gyilkosság fő nyomozója, Aleš Strach úgy véli, hogy a  gyilkosnak valószínűsíthetően nem volt egyetlen konkrét oka a tettére. Több motívum kombinációját feltételezik. Azt is elmondta, hogy  az FF UK-nál történt lövöldözés gyanúsítottja a klánovicei eset lehetséges elkövetői között volt. Néhány nap hiányzott a rendőrségnek a tragédia megelőzésére – mondta Strach.

 

A lövöldöző  az épület folyosójáról három utcai járókelőt is megsebesített. Rálőtt továbbá egy személygépkocsira és egy rendőrautóra is. A lövöldöző elleni akcióban több száz rendőr vett részt, egyikük sem sérült meg.

 

A rendőrség szerint a lövöldöző öngyilkosságot követett el, miután a rendőrök körbezárták őt. Vélhetően sörétes puskával lőtte agyon magát. A nála levő fegyvereket tömegközlekedéssel hozta az iskolába. Matějček elmondta, hogy teli tölténytárakat látott a bűncselekmény helyszínén hagyva. Meggyőződése, hogy ha a rendőrök később érkeznek a helyszínre, és nem szorítják időben sarokba a fegyverest, sokkal nagyobb lehetett volna a tragédia. Hozzátette: néhány környékbeli alábecsülte a helyzetet, és rájuk kellett kiabálni, hogy menjenek fedezékbe.

 

A sajtótájékoztatón a rendőrök bemutattak egy videót, amelyet az egyik kommandós egység rögzített a beavatkozás során. Leírták, hogy az egyetemi karra való behatolás során nem hallatszott a lövöldözés, ezért meg kellett keresniük az elkövetőket. A diákoktól azt a tájékoztatást kapták, hogy a lövöldöző a felső emeleteken található, ezért odamentek. Ismeretlen környezetben kellett tájékozódniuk és egyúttal megszervezniük a tantestület környezetének átvizsgálását. Ezután a külső kollégáktól megtudták, hogy az elkövető a tetőn van. Amikor a tettes érezte, hogy a hurok szorul a nyaka körül, az ilyenkor szokásos módon járt el, és öngyilkosságot követett el – közölte a rendőrség.

 

A lövöldözésnek jelenleg 14 áldozata van, plusz az elkövető, aki további 25 embert megsebesített.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.