Nyitókép: SITA

 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa ma többszöri halogatás után jóváhagyta az Izrael és a Hamász palesztin mozgalom közötti konfliktusról szóló határozatot, amely több humanitárius segélyt kér a Gázai övezetnek. Az AP ügynökség jelentése szerint azonban nem tartalmaz felhívást a tűzszünetre, vagy az ellenségeskedés ideiglenes leállítására vonatkozóan. Az Egyesült Államok és Oroszország tartózkodott.

 

A határozat szövege lényegesen enyhébb az eredetileg javasoltnál, amely a harcok leállítását kérte. Az Al Jazeera televízió szerint a ma elfogadott javaslat arra szólítja fel a harcoló feleket, hogy „teremtsék meg az ellenségeskedés fenntartható beszüntetésének feltételeit”.

 

 hirdetes_810x300  

A tizenöt tagú ENSZ Biztonsági Tanácsban a határozatot 13 ország támogatta. A zárószavazás előtt az Egyesült Államok megvétózta a háború azonnali befejezését szorgalmazó orosz módosító indítványt. A jóváhagyott határozat megfogalmazója az Egyesült Arab Emírségek voltak.

 

Representatives of member countries take vote during the Security Council meeting at United Nations headquarters, Friday, Dec. 22, 2023.  After many delays, the U.N. Security Council adopted a watered-down resolution Friday calling for immediately speeding up aid deliveries to desperate civilians in Gaza but without the original call for an “urgent suspension of hostilities” between Israel and Hamas. (AP Photo/Yuki Iwamura)

 

A szavazást hosszas tárgyalások előzték meg Washington támogatásának biztosítása érdekében, amely végül Oroszországgal együtt tartózkodott. A végleges szöveg a Reuters szerint már nem gyengíti Izrael ellenőrzését a Gázai övezet 2,3 millió lakosának való segélyszállítás felett. Izrael figyelemmel kíséri a segélyszállítmányokat a Gázai övezetbe az Egyiptommal közös rafahi átkelőn és az általa ellenőrzött Kerem Shalom átkelőn keresztül.

 

A harcok beszüntetésére vonatkozó felszólítás szövegének lágyítása feldühítette az ENSZ BT több tagállamát, köztük a vétójoggal rendelkező Oroszországot és az Iszlám Együttműködési Szervezet (OIC) arab államait. Egyesek a Reuters által meg nem nevezett diplomaták szerint az izraeli katonai művelet folytatásának támogatását látják a határozat elfogadásában.

 

A jóváhagyott szöveg „olyan intézkedések sürgős elfogadására szólít fel, amelyek lehetővé teszik a biztonságos, akadálytalan és kiterjesztett” humanitárius segélynyújtást a Gázai övezetben, és „megteremtik a feltételeket az ellenségeskedések fenntartható leállításához”. Az eredeti javaslat ezzel szemben egyenesen a harcok sürgős befejezését szorgalmazta, nem csupán az azt lehetővé tevő feltételek megteremtését.

 

Vaszilij Nebenzia, Oroszország ENSZ-nagykövete a Reuters szerint a szavazás előtt azt mondta a jóváhagyott szövegről, hogy az végül „teljes mozgásszabadságot” biztosít az izraeli hadsereg számára a Gázai övezetben jelenleg is zajló offenzívában.

 

Ezért Oroszország módosító indítványt nyújtott be a Tanácsnak, hogy térjen vissza az eredeti szöveghez, „az ellenségeskedés sürgős és végleges beszüntetésére”. Az Egyesült Államok megvétózta a módosítást. Tíz tagállam szavazott a javaslat mellett, négy tartózkodott.

 

Az Egyesült Államok és Izrael ellenzi a fegyverszünetet, mert úgy gondolják, hogy az csak a Hamasz javára válna – írja a Reuters. Washington ezzel szemben támogatja az ellenségeskedés ideiglenes beszüntetését a civilek védelme érdekében, valamint a Hamász által az október 7-i Izrael elleni támadás során ejtett túszok kiszabadítását.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!