Nyitókép: SITA

 

Legkevesebb 35 tiltakozót előállított a rendőrség a vasárnapi belgrádi tüntetés után, amelyet a baloldali ellenzék szervezett, mert úgy véli, a december 17-i választáson szavazatlopás és számos csalás történt. A tömegoszlatás közben két rendőr megsérült.

 

A baloldali ellenzék a múlt hétfő óta szervez tiltakozó akciókat, több politikus éhségsztrájkot folytat, az országos választási bizottság épületénél tiltakozást, vasárnapra pedig tömegtüntetést szerveztek. A legnagyobb csalás szerintük a belgrádi önkormányzati választáson történt.

 

 hirdetes_300x300  

Az országos választási bizottság előzetes eredményei szerint az országos voksolást a kormányzó Szerb Haladó Párt Szerbia nem állhat meg nevű listája nyerte meg a voksok 46,7 százalékának a megszerzésével, míg a második helyen a baloldali ellenzéki összefogás Szerbia az erőszak ellen listája végzett a szavazatok 23,69 százalékával.

 

A hivatalos előzetes eredmények szerint Belgrádban az önkormányzati választáson a Szerbia nem állhat meg nevű lista a voksok 39,35 százalékát, míg a Szerbia az erőszak ellen lista a 34,26 százalékát kapta. A mérleg nyelve egy pártfüggetlen civilekből alakult csoport lehetne, ám a Mi – A nép egy hangja listavezetője közölte, nem kívánja egyik oldalt sem támogatni, és úgy vélte, az egész választási folyamatot meg kellene ismételni Belgrádban.

 

A Szerb Haladó Párt tagadja, hogy bármilyen választási csalás vagy szavazatlopás történt volna.

 

Opposition supporters attempt to enter the capital’s city council building in protest of what election observers said were widespread vote irregularities during a general election last weekend in Belgrade, Serbia, Sunday, Dec. 24, 2023. The country’s populist authorities have denied rigging the vote. President Aleksandar Vucic said Sunday that those claims were blatant „lies” promoted by the political opposition. (AP Photo/Darko Vojinovic)

 

Vasárnap több ezren tiltakoztak Belgrád belvárosában a választások megismétlését követelve, a tömeg be akart törni a városi közgyűlés épületébe is, ezért a rendőrség könnygázt vetett be, míg a tüntetők járdakövekkel dobálták az épületet védő rendőröket és csendőröket. Aleksandar Sapic belgrádi polgármester szerint óriási károk keletkeztek a közgyűlés épületén.

 

Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök éjszaka a televízióban kommentálta az eseményeket. Egyrészt megismételte korábbi kijelentését, miszerint semmiféle forradalom nem folyik Belgrád utcáin, másrészt pedig szégyenletesnek nevezte, hogy az ellenzék a nép akaratával szembe szállva, erőszakkal akar hatalomra kerülni.

 

Vasárnap késő este a nemzetbiztonsági tanács is összeült, hogy értékelje a helyzetet. Az ülést követően Ivica Dacic külügyminiszter, aki a testület titkára, közölte: el kell választani egymástól a politikai tiltakozásokat és az erőszakos tüntetéseket. Vasárnap este pedig az állami intézmények elleni támadás és az alkotmányos rend megdöntésének kísérlete történt – mondta. Hozzátette: a nemzetbiztonsági tanács ülésén elemezték annak lehetőségét is, hogy külföldi befolyás állhat a tiltakozás mögött, de erre vonatkozóan nem közölt részleteket.

 

Police officers guard the capital’s city council building after opposition supporters attack in protest of what election observers said were widespread vote irregularities during a general election last weekend in Belgrade, Serbia, Sunday, Dec. 24, 2023. The country’s populist authorities have denied rigging the vote. President Aleksandar Vucic said Sunday that those claims were blatant „lies” promoted by the political opposition. (AP Photo/Darko Vojinovic)

 

Mind Aleksandar Vucic, mind Ivica Dacic igyekezett megnyugtatni mindenkit, hogy amennyiben bárki is erőszakkal akarja megdönteni a hatalmat, az állami szervek biztosítani fogják a békét.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.