Nyitókép: archív

 

A kompromisszumok ellenére a kutyák óriási győzelmet arattak az ember felett.

 

Érvénybe lép a lakásokban vagy házakban élő kutyák láncon tartásának tiltása. Kivételek azonban továbbra is vannak.

 

A jövő év januárjától tilos lesz  láncon tartani a kutyát a lakásban, házban vagy az udvaron. Megkötni csak rövid időre és emberi felügyelet mellett engedélyezett, kizárólag az  állat tisztítása, etetése vagy gondozása céljából.

 hirdetes_300x300  

 

Mindezt az az állatorvosi ellátásról szóló törvény 2021 júniusától jóváhagyott módosításából következik. A tilalom alól kivételt képez a veszélyes kutya tenyésztése vagy tartása, azaz olyan kutya, amely korábban megharapott vagy megsebesített. Ugyanakkor nem lehet  vemhes vagy szoptató a  szuka, beteg kutya és a támadó kutyakölykök sem köthetők meg hat hónapos korukig.

 

Lehetőség lesz a szolgálati kutya megkötésére is, mely a rendőrség, a katonaság vagy a vámügyőrség szolgálatában áll, valamint az őrzés vagy a rendeltetésszerű munkavégzés során, valamint a különleges célú kutyákat azok kiképzése során. A kivétel a mentő-, terelő-, vadász- vagy vagyonőrző kutyákra is vonatkozik. A 2022. január 1-je után született kutyák esetében a jogszabály mér két évvel ezelőtt érvénybe lépett.

 

A többi kutya gazdájának 2024. január 1-ig volt ideje felkészülni a jogszabályi előírásokat és úgy kialakítani a megfelelő tartási körülményeket, azaz elkeríteni a telkét, kertjék vagy nagyobb ólat, ketrecet építeni négylábú barátjának.

 

A kutya azon társas lények közé tartozik, amelyek fizikai, szellemi és szociális szükségleteinek kielégítésére nagy igényekkel lépnek fel, és aká 15 éven keresztül intenzív napi figyelmet igényelnek. Az állatvédők ezért azt javasolják, hogy csak alapos mérlegelés után vállaljanak kutyát a gazdik.

 

Törvényszegés esetén, a hatóság 300 eurós bírságot róhat ki a fizikai személyekre és 40-től 3500 euróig terjedő büntetést jogi személyek esetén.

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!