Nyitókép:  MTI/Illyés Tibor

 

Csaknem 1200 kilométeren van árvízvédelmi készültség Magyarországon, a Duna Budapestnél csütörtökön tetőzik. A csapadékos időjárás miatt a Dunán és mellékfolyóin árhullámok vonulnak le. A Duna Nagybajcsnál hétfőn 18 óra körül tetőzött 612 centiméteres vízállással, Gönyűnél pedig 19–22 óra körül 558 centiméterrel.

 

Az árhullám tetőzése Komárom közelében jár.

Neszmély, 2023. december 26.
Árad a Duna Neszmélynél 2023. december 26-án. A csapadék okozza a Dunán és mellékfolyóin az árhullámot.
MTI/Bodnár Boglárka

 

A legfrissebb előrejelzések szerint a Vág folyó, amely Komáromnál folyik bele a Dunába, a vártnál több vizet hoz, ezért a Komárom alatti szakaszokon magasabb tetőzések és lassabb apadás várható.

 hirdetes_300x300  

 

Esztergomnál kedden 10 órakor 570 centiméter volt a vízállás, szerdán várható a tetőzés 580 centiméter körüli szinten. Budapestnél kedden 10 órakor 636 centiméteres vízszintet mértek, a tetőzés 680 centiméter körül várható csütörtök reggel.

 

Neszmély, 2023. december 26.
Árad a Duna Neszmélynél 2023. december 26-án. A csapadék okozza a Dunán és mellékfolyóin az árhullámot.
MTI/Bodnár Boglárka

 

Másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget a fővárosban

 

A vízállás kedden délután várhatóan eléri a II. fokozat elrendeléséhez szükséges szintet, valamint december 28-án hajnalig további áradás várható.

 

A Duna emelkedő vízállása miatt veszélyes a lezárt budai és pesti alsó rakparton tartózkodni.

 

Budapest, 2023. december 25.
A lezárt Sztehlo Gábor rakpart az I. kerületi Szilágyi Dezsõ tér elõttrõl fotózva 2023. december 25-én. A Duna felsõ szakaszán elkezdõdött az árhullám tetõzése; Budapesten a folyó tetõzése december 27-én napközben várható, 660 centiméter körüli vízállással, elsõfokú árvízvédelmi készültség mellett. A háttérben a Lánchíd.
MTI/Illyés Tibor

 

A jelenlegi előrejelzések alapján legkorábban december 30-án reggel nyithatják meg az alsó rakpartokat a gépjárműforgalom előtt, ennek pontos időpontjáról az árvízi helyzet alakulásának függvényében, később születik döntés.

 

 

MTI, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!