Nyitókép: Körkép.sk

 

A dunai árhullám 2023. december 27-én Komáromnál déli 12.00 órakor 656 centiméterrel tetőzött, ami a nagymennyiségű csapadék hatására, a folyók vízszint emelkedésével keletkezett. 

 

A jelenlegi dunai árhullám szerencsére nem közelítette meg a korábbi nagy árvizeket, viszont a két évvel ezelőtti nyári árhullámnál, ami 2021. július 20-án Komáromnál 511 centiméterrel érte le csúcsát, magasabb volt. Akkor elsőfokú, jelenleg pedig másodfokú árvízvédelmi intézkedés bevezetése volt szükségszerű, de még mindig biztonsággal levezethető volt az árvízvédelmi töltések között.

 

 hirdetes_300x300  

 

Összehasonlítási alapként felidézzük a 2013-as, júniusi árvizet, amikor a Duna Komáromnál 845 centiméterrel tetőzött, és szükségszerű volt a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség bevezetése is.
Ekkor a komáromi Erzsébet-szigeten, a híd közelében mintegy 60 ezer zsák homokot használtak fel a védekezéshez, és a küzdelem több napig folyt.  

 

A jelenlegi helyzetnek járt utána a Körkép tudósítója Komáromban, az Erzsébet híd, valamint a Monostori híd közötti szakaszon, továbbá a Kis-Dunának nevezett dunai holtág hajógyáron túleső, felső szakaszán.
A két híd közötti kerékpársávnál a Duna víztükre nagyjából a folyómeder pereme alatt
1 méterrel hömpölyög, a bicikliút nyugodtan bejárható, viszont nem árt az óvatosság. A „Kis-Duna” mögötti ártéri területen eléggé ijesztő a kép, mert a fatörzsek derékig vízben állnak, de szerencsére máris csökken a folyó vízszintje, az árhullám Komáromnál levonulóban van. 

 

 

Buday Mária
A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!