Nyitókép: SITA

 

7,6-os erősségű földrengés rázta meg ma Japán középső részét a Japán-tengeren, a hatóságok szökőárriadót hirdettek. Magas szintű figyelmeztetés van érvényben Ishikawa prefektúrában, és enyhébb figyelmeztetés van érvényben Honshu, Japán fő szigeténektöbbi részén.

 

A veszélyeztetett területekről evakuálni kell az embereket. Az oroszországi Szahalin szigetén is megkezdték a lakosság evakuálását a fenyegetett területekről, és Dél-Korea is cunamira számít. A japán kormány szóvivője szerint a földrengés következtében egyelőre nem merültek fel problémák az atomerőművek működésében.

 

 hirdetes_810x300  

 

A Japán Hidrometeorológiai Intézet szerint Ishikawát akár öt méteres hullám is elérheti. Az NHK műsorszolgáltató szerint a régió egyes részein egy méter feletti hullámokat jelentettek, az embereknek minél előbb magasabbra kell jutniuk, vagy fel kell mászni a házak tetejére. A hullámok visszatérhetnek. „Minden perc számít, kérjük, azonnal evakuáljanak biztonságos helyekre” – sürgette a japán kormány szóvivője.

 

Földrengésbem megsérült torii-kapu a japán Ishikawa prefektúrában, Kanazawában, 2024. január 1-jén, hétfőn. Japán szökőárriadót adott ki hétfőn a Japán-tengeren történt erős rengések sorozata után. (Kyodo News via AP)

 

A földrengés epicentruma az Ishikawa prefektúrában található Noto-félszigeten volt egy sekély mélységben. A japán skála szerint a rengések elérték a legmagasabb szintet, a hetest.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!