Nyitókép: SITA

 

Legkevesebb 30-ra nőtt a japán földrengés áldozatainak száma, és valószínűleg tovább fog emelkedni.

 

Legalább 30 ember meghalt a Japán középső részén történt hétfői erős földrengésben, további 14 ember súlyosan megsérült, számolt be róla helyi tisztviselőkre hivatkozva a japán közszolgálati műsorszolgáltató, az NHK.

 

 hirdetes_300x300  

Fumio Kishida japán miniszterelnök korábban „sok áldozatról” és nagy károkról beszélt. Az AFP jelentése szerint hétfő délutántól kedd reggelig 155, többségükben 3-as erősségű földrengés rázta meg a szigetországot.

 

Kiégett autó és törmelék látható az erős földrengést követő tűz után Wajimában, Ishikawa prefektúrában, Japánban 2024. január 2-án, kedden. Erőteljes földrengések sorozata rázta meg Nyugat-Japánt, megrongálva az épületeket, járműveket és csónakokat, a hatóságok  figyelmeztették az embereke, hogy maradjanak távol otthonaiktól az erősebb földrengések veszélye miatt. (Kyodo News via AP)

 

A leginkább érintett Wajima városa az Ishikawa prefektúrában, amely a Japán-tenger partján fekvő Honshu szigetén található. Itt számos épület dőlt össze, több mint 200 ház le is égett. Az NHK köztévé felvételein többek között egy hétemeletes épület is látható, amely teljesen az oldalára fordult. A Kyódó ügynökség szerint csak a helyi kórházban hét beteg halt meg.

 

 

Hétfőn a Richter-skála szerint 7,6-os erősségű földrengés rázta meg az Ishikawa prefektúra régiót, a hatóságok ezért szökőárriadót hirdettek. Elmondásuk szerint akár öt méteres cunami is fenyegetheti a partot, de végül egy méter körüli hullámokat jelentettek. A Reuters szerint helyi idő szerint ma reggelre minden szökőárriasztást töröltek.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!