Nyitókép: CNN

 

Lemondott az amerikai Harvard Egyetem rektora, Claudine Gay – írja az amerikai média. A világ egyik legrangosabb egyetemének élére ideiglenesen Alan Garber tudományos rektorhelyettes kerül, amíg az iskolavezetés nem talál új rektort az intézmény élére.

 

Gay az Egyesült Államok Kongresszusában tett nyilatkozatairól szóló újabb vádak és a kijelentéseivel kapcsolatos heves nyilvános vita közepette mondott le. Gay ott nem adott elég egyértelmű választ a meghallgatáson arra a kérdésre, hogy a zsidók népirtására vonatkozó felhívások nem sértik-e az iskola etikai kódexét.

 

 hirdetes_300x300  
A Harvad Egyetem. Kép: SITA

 

Hétfőn a The Washington Free Beacon nevű konzervatív internetes oldalon végül hat újabb állítás jelentetett meg a Gay által elkövetett plágiumról. A média hetek óta kampányolt a rektor lemondása érdekében – írja a The New York Times (NYT). Gay korábban tagadta a vádakat, mondván, „kitart tanulmányainak integritása mellett”. A NYT felhívja a figyelmet arra, hogy egy meg nem nevezett szerző nem „nagy ötletek” ellopásával vádolja Gayt, hanem más szerzők nyelvi formájának és fordulatainak az átvételével.

 

„Nehéz szívvel és a Harvard iránti mély szeretettel jelentem be, hogy lemondok rektori posztomról. A Társaság (az egyetem két igazgatótanácsának egyike, szerk. megj. ČTK) tagjaival folytatott konzultációt követően arra a következtetésre jutottunk, hogy az iskola érdeke az, ha lemondok”

 

– írja Gay felmondólevelében. Leszögezve, hogy továbbra is az egyetemen marad, ahol tovább tanít.

 

A CNN szerint Gay volt az első fekete ember és a második nő, aki vezette az egyetemet annak 400 éves története során.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!