Nyitókép: sciencealert.com

 

Amerikai kutatók infravörös fény segítségével addig gerjesztették a daganatok megfestéséhez használt molekulákat, amíg azok szó szerint szét nem rázták a rákos sejteket.

 

Új módszerrel feszültek neki a rákos sejteknek a Rice Egyetem, a Texasi A&M Egyetem és a Texasi Egyetem tudósai. Kutatásaik szerint ha az aminocianin-molekulákat infravörös hullámhosszhoz közeli fénnyel stimulálják, akkor azok szinkronban kezdenek el rezegni, ennek hatására pedig sérül a daganatos sejtek membránja.

 

 hirdetes_300x300  

Nature Chemistry című tudományos lapban közölt publikációról beszámoló HVG azt írja: a dologban az a legjobb, hogy a fent említett molekulákat már most is használja az orvostudomány, mégpedig képalkotó eljárás során, csak ott alacsony dózisban, hogy kimutassák vele a rák jelenlétét. A molekulák vízben stabilak maradnak, és jól kötődnek a sejtek külsejéhez.

 

James Tour, a Rice Egyetem kutatója szerint az eljárás hatékonyabb lehet, mint bármilyen hasonló mechanikai beavatkozás, amit eddig használtak a rákos sejtek elpusztítására.

 

Tour szerint az eljárás egymilliószor gyorsabb mechanikai mozgást hoz létre, mint a Feringa-motor. Az egy molekuláris motor, amit Bernard Feringa alkotott meg a világon elsőként 1999-ben. Eredményéért 2016-ban Nobel-díjat kapott. Tour szerint a másik nagy előny, hogy a Feringa-motorral ellentétben a mostani módszerhez nem kell a fény látható tartományát használni. Ez azért fontos, mert így sokkal mélyebbre lehet hatolni a szervezetben, mint eddig lehetett.

 

Ennek köszönhetően a csontban lévő daganatok is kezelhetők lehetnek anélkül, hogy műtétre lenne szükség.

 

A kutatók laboratóriumi körülmények között, tenyésztett rákos sejteken próbálták ki az eljárást, és azt találták, hogy a daganatos sejtek 99 százalékát sikerült így elpusztítani. A megközelítést melanomás egereken is kipróbálták, és az állatok felének szervezetéből eltűntek a rákos sejtek.

 

A módszert, ha sikerül eljutni a klinikai tesztekig, minden bizonnyal más módszerrel együtt vethetik be a daganatok kezelésénél.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.