Nyitókép: SITA

 

Az emelt összegű januári nyugdíjakat a szokott időpontban kezdi kifizetni a pénzintézmény. Az új évtől kezdve a 2024 előtt megítélt nyugdíjak 3,6 százalékkal, az idei év január 1-től megítélt nyugdíjak 14,5 százalékkal emelkednek.

 

„Ha a nyugdíj összege a valorizáció után is alacsonyabb, mint a minimális nyugdíj összege, a Szociális Biztosító a magasabb összegű nyugdíjat, tehát a minimális nyugdíjat fizeti ki az illetőnek. Mivel a minimálnyugdíj összege 2024. január 1-től nem emelkedik, a minimálnyugdíjas továbbra is az eddigi összeget kapja,”

 

magyarázta a Szociális Biztosító.

 hirdetes_300x300  

 

A nyugdíjasok, akik aktív korukban olyan alacsony járulékokat fizettek (általában ez akkor fordul elő, amikor feketén, zsebre kapta a munkáltatótól az illető a fizetése egy részét, hogy minimális járulékokat fizessen), hogy a minimálnyugdíjnál alacsonyabb nyugdíjra jogosultak. Így jobban járnak, mert megkapják legalább a minimálnyugdíj összegét. Még akkor is, ha saját járulékaik befizetése alapján számukra ennél alacsonyabb öregségi nyugdíj járna.

 

Amennyiben a nyugdíjas nyugdíja az emelés után meghaladja a minimálnyugdíj összegét, a magasabb összegű nyugdíjat fogja kapni. A Szociális Biztosító honlapján egy számológép is elérhető, ahol a nyugdíjasok kiszámolhatják nyugdíjuk várható összegét az emelés után.

 

A nyugdíjemelést nem kell kérvényezni, automatikus. A Szociális Biztosító az emelésről írásos értesítést is küld.

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.