Nyitókép: Petr David Josek | Credit: AP

 

A prágai Károly Egyetem fokozatosan végrehajtja azokat az ajánlásokat, amelyeket a biztonsági elemzés meghatározott. Zdeněk Kalvach, az egyetem biztonsági tanácsadója szerint a megfelelő intézkedések között szerepel a különféle válsaghelyzetekre való gyakorlati képzés, a válságinformációs rendszer, valamint az úgynevezett pánikgombok felszerelése. Ezt csütörtökön mondta az egyetem vezetőségével tartott sajtótájékoztatón.

 

Kalvach szerint válsághelyzetben az egyetem számára elsődleges fontosságú az azonnali reagálás. A második lépés a korai figyelmeztetés, hogy minél több ember értesüljön a támadásról. A harmadik prioritás egy ilyen incidens hatásainak enyhítése – azaz a hatékony koordináció és a segítség gyors érkezése.

 

Mint mondta, az iskoláknak most tisztázniuk kell mind a rutin-, mind a válsághelyzeti eljárásokat. Szavai szerint a teória mellett gyakorlati képzésre is szükség van. Javasolta továbbá egy központi forródrót vagy válságinformációs rendszer létrehozását, amely sms-ben, e-mailben vagy telefonhíváson keresztül tájékoztatna arról, hogy mi történik. Szerinte a vészjelző gombok (pánikgomb) is hasznosak lehetnek. A szakember azt is elmondta, hogy az egyetem néhény épületében olyan kamerákat helyeznek el, amelyek képesek bizonyos speciális hangokat érzékelni.

 hirdetes_300x300  

 

Ellenben nem megfelelőnek nevezte az épületek bejáratánál elhelyezett akadályokat, ugyanis ez egy ámokfutás során nem praktikus.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!