Nyitókép: SITA

 

Az USA-ban ma gálaesttel veszi kezdetét a filmes fődíj-szezon, amelyen kiderül az idei Golden Globe-díjazottak neve. A legtöbb jelöléssel a Barbie, az Oppenheimer, a Virágzó Hold gyilkosai és a Szegények című filmek rendelkeznek. Összesen csaknem harminc kategóriában versenyeznek filmes és televíziós színészek.

 

A Golden Globe-díjátadó az elmúlt években viharos időszakot élt át, mégpedig a díjakat átadó Hollywood Foreign Press Association (HFPA) körüli botrányok miatt. 2021-ben emiatt a ceremóniát egyáltalán nem közvetítették, és bizonytalan volt, hogy a díjak valaha is visszanyerik-e korábbi tekintélyüket, és átadásuk ismét az Oscar-díj kihirdetésének előzményeként számon tartott esemény lesz. A szervezők azonban folytatták a reformokat, és úgy tűnik, sikerült visszaszerezniük a filmesek tetszését.

 

 hirdetes_300x300  

A pontozók száma az elmúlt években 90-ről körülbelül 300-ra nőtt, a HFPA szerint csaknem fele nő, a fehérek pedig már  kisebbségben vannak. Új kategóriák is kihirdetésre kerültek, amelyek között idén először a mozik legsikeresebb jeleneteit vagy a stand-up humorista műsorokat is díjazzák.

 

A legjobb filmek két műfaji kategóriában kaphatnak pontokat a Golden Globe-díjon, mégpedig a dráma és a vígjáték vagy a musical kategóriában. A drámák közül Christopher Nolan Oppenheimer-életrajza és Martin Scorsese A virágzó hold gyilkosai című filmje mellett Justine Triet A zuhanás anatómiája című francia filmje is szerepel, amely idén Cannes-ban Arany Pálmát nyert. Esélyes még az auschwitzi koncentrációs tábor parancsnokáról, Rudolf Hössről szóló Zone of Interest című történelmi dráma, az Elmúlt életek című dél-koreai romantikus film vagy a Leonard Bernstein karmesterről és zeneszerzőről szóló Maestro című életrajzi film, amelyben Bradley Cooper játszotta a főszerepet.

 

A vígjátékok közül a Barbie című film vezet kilenc jelöléssel, hét díjat nyerhet a Szegények Emma Stone-nal című filmje, négyet pedig Todd Haynes rendező legújabb munkája, a május december.

 

A Golden Globe-díj jelentős részét televíziós munkáknak ítélik oda, ahol olyan sorozatok versenyeznek, mint a Korona, a Harc a hatalomért, a The Last of Us, a Diplomata, a Lecce chemie vagy a The Morning Show.

 

A Golden Globe díjátadó ünnepség házigazdája Jo Koy humorista lesz, és a CBS élőben közvetíti. A Los Angeles-i Beverly Hilton Hotel aulájában helyi idő szerint ma este, azaz hétfő este közép-európai idő szerint 02:00-kor kezdődik.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!