Nyitókép: tagesschau.de

 

Elemzők, alkotmányvédők és politikusok figyelmeztetnek: a szélsőségesek egyre inkább beszivárognak a demonstrációkba. Világos elhatárolást követelnek a gazdáktól. Ha akasztófa függ a traktorokon, egy határt átléptek – mondta Habeck miniszter.

 

Németországban január 8-án hajnalban egy hetes országos gazdatüntetés kezdőött az ország egész területén. Az elmúlt évtizedekhez képest példátlan összefogásban a gazdák mellé a fuvarozók, vasutasok is csatlakoztak.

 

 hirdetes_300x300  

Csak München környékén 5500 traktor vonult utcára. A Brandenburgi kapu előtt közel 600 gépjármű várakozik. A Körkép.sk beszámolója a részletekről ITT olvasható. Karlsrugeban élő olvasónk pedig ITT számolt be a vároban uralkodó jelenlegi állapotokról.

 

A Volkswagen emdeni gyárában leállították a gépkocsik gyártását. Az alkalmazottak nem tudtak dolgozni

 

– mondta a VW szóvivője. 

 

„No Farmer, no Future” is written on a sign attached to one of the tractors at a farmers’ protest on Stra’e des 17. Juni in front of the Brandenburg Gate in Berlin, Germany, Monday, Jan. 8, 2024. Farmers blocked highway access roads in parts of Germany Monday and gathered for demonstrations, launching a week of protests against a government plan to scrap tax breaks on diesel used in agriculture. (J’rg Carstensen/dpa via AP)

 

A mai napon, amikor országszerte az agrárpolitika és a német kormány gazdasági megszorító intézkedései ellen tüntetnek , több politikus és szakértő arra figyelmeztet, hogy a tüntetésekbe szélsőséges erők is beszivároghatnak. Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter  kijelentette:

A kormány megdöntésére irányuló felhívások születnek. Szélsőséges csoportok alakulnak, etnikai nacionalista szimbólumok jelentek meg nyíltan. Világossá válik, hogy az elmúlt években valami nagyon félrecsúszott, ami a legitim demokratikus tiltakozást és a véleménynyilvánítás szabadságát súrolja.
Matthias Quent, szélsőség-kutató szerint a nacionalista, jobboldali szélsőséges és összeesküvés ideológiai szereplők megpróbálják politikailag kizsákmányolni a gazdák mozgalmát – mondta Quent. Nem érdeklik őket a mezőgazdasági követelések, ők „meg akarják bénítani Németországot”.

A mostani tiltakozások konkrét kiváltó oka, hogy a szövetségi kormány megszorító intézkedések nyomán két, a gazdákat érintő támogatást is el akart törölni – méghozzá nagyon rövid időn belül. Mostanra részben felülvizsgálta ezt az elképzelést. A mezőgazdasági termelők szövetsége azonban továbbra is követeli, hogy a tervezett vágásokat teljesen vissza kell fordítani.

 

„Elveszik a mezőgazdaság jövőjét. Mindenekelőtt a helyi, jó minőségű élelmiszerek biztonságos ellátását kockáztatjuk”

 

– mondta Joachim Rukwied, a gazdaszövetség elnöke. Habeck gazdasági miniszer elmondta, hogy a szövetségi kormány a költségkényszer miatt volt kénytelen megszorító intézkedéseket hozni. De a tiltakozások mögött több van, mint a mostani kormánydöntés.

 

„Mindannyian megrázkódtatást élünk át. Háborúk és válságok, magas infláció az elmúlt két évben.Kimerültség és csalódottság, aggodalom és düh vett erőt rajtunk. De, és ez egy nagy de: nem engedhetjük meg, hogy a szélsőségesek eltérítsék ezt a bizonytalanságot. Nem szabad vakoknak lenni. A felforgató fantáziák nem jelentenek mást, mint a demokratikus államunk lerombolását.”

 

 – fogalmazott.

Körkép.sk, tagesschau.de

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.