Nyitókép: SITA

 

A radikális követelések elvetése kulcsfontosságú lehet ahhoz, hogy Wilders elnyerje három másik párt támogatását, amelyekkel a választásokon győztes Szabadságpártja (PVV) együtt szeretne kormányozni.

A koalíciós tárgyalások felpörgetése érdekében a holland választásokon győztes radikális jobboldali Geert Wilders kulcsfontosságú engedményt tett potenciális partnereinek: bejelentette, hogy visszavonja a mecsetek és a Korán betiltását célzó 2018-as törvényjavaslatát.

 

A lépés, amelyet a Szabadságpárt vezetője egy nappal azelőtt tett meg, hogy a novemberi választások után újraindulnának a következő kormányalakítási tárgyalások, döntő fontosságú lehet a három másik párt bizalmának és támogatásának elnyerésében.

 hirdetes_300x300  

 

Az egyik ilyen jobbközép párt, az Új Társadalmi Szerződés vezetője, Pieter Omtzigt korábban aggodalmát fejezte ki, hogy Wilders egyes elképzelései sértik a szabadságjogokat – köztük a vallásszabadságot – rögzítő holland alkotmányt. Omtzigt pártja mellett a PVV a konzervatív-liberális VVD-vel és a Caroline van der Plas vezette parasztpárttal alkotna koalíciót.

 

Wilders még a novemberi választási győzelme utáni egyik parlamenti vitában jelezte, hogy pártja enyhít iszlámellenes álláspontján.

 

„Néha vissza kell vonnom javaslatokat, és ezt meg is teszem. Meg fogom mutatni Hollandiának, a törvényhozásnak, Omtzigt úr pártjának, bárkinek, aki hallani akarja, hogy a szabályainkat az alkotmányhoz igazítjuk, és javaslatainkat összhangba hozzuk azzal”

 

– jelentette ki.

 

A Szabadságpárt 2018-as törvényjavaslata az „iszlám kifejezések” betiltását is javasolja. A jogszabály szövege nem csak az iszlamista eszméket, hanem magát az iszlámot „erőszakos, totalitárius ideológiának” nevezi, és a mecsetek, a Korán, az iszlám iskolák, valamint a burka és a nikáb viselésének betiltását sürgeti.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!