Nyitókép: Facebook, Robert Fico

 

Robert Fico szlovák miniszterelnök és a szlovák törvényhozás két alelnöke, Ľuboš Blaha és Andrej Danko ma megkoszorúzta az egykori Csehszlovákia utolsó kommunista elnökének, Gustáv Husáknak (1913-1991) a sírját. Fico kijelentette, Husákugyan hibákat is elkövetett, de szerinte tisztelet illeti.

 

A 111 évvel ezelőtt ezen a napon született Husák születési helyén, Pozsony egyik városrészében, Pozsonyhidegkúton nyugszik. Husák a csehszlovákiai kommunista rezsim kemény vonalának képviselője volt.

 

 hirdetes_300x300  

Fico közösségi oldalán azt írta, hogy Husák meghatározó szerepet játszott, és megakadályozta a megtorlást a normalizáció 70-es éveiben.

 

„Mindig is műveltség és intelligencia jellemezte. Ő is követett el hibákat, de ki nem teszu. Úgy érzem azonban, hogy tiszteletet érdemel és tisztelni kell”

 

– mondta Fico.

 

Danko Husákot  az egyik legkiemelkedőbb személyiségnek nevezte.

 

„Nehéz élete volt, sok hibát követett el, de amit maga után hagyott, abból élnek a mai generációk”

 

– mondta Danko.

 

A kommunista Gustáv Husák a Szlovák Nemzeti Felkelés (SNP) egyik vezéralakja volt a második világháború idején. Fico szerint Husák példátlan bátorságról tett tanúbizonyságot a szlovákok fegyveres antifasiszta harcának megszervezésében.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!