Nyitókép: amnesty.ch

 

A szóbeli meghallgatások első két napján a dél-afrikai ügyvédek „túl sok halálos áldozatról”, több mint 23.200 elhunytról számoltak be. Az áldozatok 70 százaléka nő és gyermek, több mint 7000 ember halt meg úgy, hogy a romok alatt rekedt. Leírták továbbá az éhínség és az éhezés veszélyét, amely a gázai lakosságot fenyegeti. A bíróság előtt elhangzott, hogy az emberek nem férhetnek hozzá élelemhez vagy életmentő egészségügyi felszerelésekhez, mivel Izrael nem engedett elegendő üzemanyagot, vizet vagy élelmiszert az exklávéba.

 

„Minden nap több mint tíz palesztin gyermek egyik vagy mindkét lábát amputálják, sokukat érzéstelenítés nélkül. A jelenlegi ütemben naponta átlagosan 3900 palesztin otthon sérül vagy semmisül meg, még több tömegsírra lesz szükség, miközben a holttesteket meggyalázzák, amikor exhumálják, erőszakosan megsemmisítik őket.”

 

– sorolta Blinne ni Ghralaigh, Dél-Afrika ügyvédje. Az ítélet meghozatala évekig is eltarthat, ezért Dél-Afrika felszólítja a Nemzetközi Bíróságot, hogy rendeljen el ideiglenes intézkedéseket annak érdekében, hogy kényszerítsék Izraelt a civilek nagyobb humanitárius segítségére, és fejezzék be katonai műveleteket.

 hirdetes_300x300  

 

Izrael pénteken terjeszti elő a védekezését, de a kormány szóvivője azzal vádolta Dél-Afrikát, hogy védelmezik a Hamász terrorját. „Ma azt hallottuk, hogy egy állam – Dél-Afrika – kiáll egy terrorszervezet mellett. Alapvetően szégyen Dél-Afrika számára, hogy ezt tette. Izrael él az önvédelem jogával az október 7-i mészárlás után, és még mindig 136 izraeli túszt tart fogva a Hamász” – mondta Lior Haiat, az izraeli delegáció szóvivője.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!