Nyitókép: NASA

 

Látványos bemutatón rántotta le a leplet az X-59 repülő végleges változatáról a NASA és a Lockheed Martin: a gép a tervek szerint a 11,5 méteres orrkialakításával úgy lépi majd át a hangsebességet, hogy az nem jár hangrobbanással. Ha ez valóban sikerül, akkor akár a lakott területek felett is újraindulhat a szuperszonikus repülés.

 

Szakértők szerint a NASA új fejlesztése forradalmasíthatja a szuperszonikus repülést.

 

 hirdetes_300x300  

 

Csendben töri ránk az ajtót

 

Felmerülhet persze a kérdés: miért akkora dolog egy szuperszonikus sebességre képes, sugárhajtású repülőgép 2024-ben, ha egyszer a Concorde is képes volt erre már az 1960-as évek végén?

 

A válasz a hangrobbanásban keresendő – ez az a hangeffektus, melyet a szuperszonikus gépek generálnak a hangsebesség átlépésekor. Éppen ez volt a Concorde gondja is, 1973-ban ugyanis betiltották a szuperszonikus sebességet a szárazföld felett.

 

 

Amint az X-59-es készen áll a bevetésre, az Egyesült Államok előre kijelölt lakott területei felett fog repülni, hogy adatokat gyűjtsön arról, az ott élők hogyan reagálnak az általa keltett, a szokásosnál enyhébb hanghatásokra.

 

A szuperszonikus repülés előnyei között szerepel a gyors orvosi ellátás, a rövidebb szállítási idő, és természetesen a gyorsabb utazás lehetősége is.

 

HVG, Hirado.hu, Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!