Nyitókép: SITA

 

A Kulturális Minisztérium a jövőben nem támogatja tovább a „civilek által szervezett, szexualizált LMBTI-showjának ifjúsági képzését” – jelentette be Martina Šimkovičová kulturális miniszter (SNS jelöltje). A miniszter nyilatkozatában arra a Drag workshopra utalt, amelyet január végén tartanak Kassán. Elmondása szerint a workshopot Európai Unió és Szlovákia is támogatja.

 

Šimkovičová elmondta, hogy a kezdeményezést, mely saját ízlésével ellenkezik,  akár figyelmen kívül is hagyhatta volna. De kiderült, hogy a Saplinq nevű szlovák LMBTI civil szervezet is részt vesz a projektben, amely tavaly 10 000 eurós támogatást kapott a Kulturális Minisztériumtól, idén 12 000 eurót, majd 8 000 és 5 000 eurót a Kulturális Alaptól.  ”

 

 hirdetes_300x300  

A Drag workshop szervezői két pénzügyi részletben az Oktatási Minisztériumtól, illetve az Országos Oktatási és Ifjúsági Intézettől – összesen 336 000 eurót kaptak”

 

– mutatott rá Šimkovičová, hozzátéve, hogy a civil szervezetnek vannak más állami és állami támogatóik is.

 

„Az érdekelne engem, hogy maguk a kassaiak mit szólnak ehhez a civil szervezethez. Kassa városa 5000 eurót biztosított számukra, miközben forráshiány miatt december 1-jén válságüzem lépett érvénybe a városban, és ha nem emel adót, kényszeradminisztráció fenyegeti”

 

– tette hozzá a miniszter. Kijelentette:  hívja fel a figyelmet, mert az államháztartás rossz állapotban van, az önkormányzatoknak pedig egzisztenciális gondjai vannak, konszolidáció zajlik, és ahol lehet, csökkentik a kiadásokat.

 

A Saplinq szervezet szintén reagált a miniszter szavaira. Visszautasította Šimkovičová kijelentéseit, amelyek szerintük nevetségessé teszik és bagatellizálják kulturális és oktatási tevékenységüket.

 

„Szomorúak vagyunk  mindattól, ahogy az orszg központi államigazgatási szervének képviselője nyilvánosan megtámad egy konkrét kisebbséget és civil szervezetet. Az államigazgatási szerveknek eddig semmi problémájuk nem volt velünk, sem az eddig megvalósított projektek minőségével.”

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.