Nyitókép: SITA

A svájci fegyveres erők 5000 tagja is készenlétben áll, hogy garantálja Davosban a hétfőn kezdődő Világgazdasági Fórum (WEF) biztonságát.

 

A veszélyek hasonlóak, mint a korábbi években: elsősorban az erőszakos szélsőségek, az illegális hírszerzés, a kiberfenyegetettség és a terrorizmus, de ezúttal a hideg is.

 

„A kihívások abban állnak, hogy a küldetést még olyan nehéz körülmények között is teljesíteni kell, mint a hideg. Jelenleg mínusz 16 fok van itt Davosban”

 

 hirdetes_300x300  

– mondta Maurizio Dattrino, a svájci hadsereg egyik parancsnoka.

 

The Davos Congress Center, center, where the World Economic Forum will take place is covered in snow in Davos, Switzerland, Saturday, Jan. 13, 2024. The annual meeting of the World Economic Forum is taking place in Davos from Jan. 15 until Jan. 19, 2024. (AP Photo/Markus Schreiber)

 

Több mint 60 állam- és kormányfő érkezik Svájcba, például Isaac Herzog izraeli elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Több száz gazdasági vezető is lesz a vendégek között.

 

Az idei év témája „A bizalom újjáépítése”. Azért ezt választották, mert sokrétű globális kihívások közepette kell helyreállítani a hitet.

 

„Ez az 54. találkozónk. Az elmúlt évtizedek legbonyolultabb geopolitikai és geoökonómiai viszonyai között rendezzük meg. Mindezen nehézségek ellenére sürgősen újra kell építenünk a bizalmat”

 

– magyarázta Borge Brende, a WEF elnöke.

 

A soldier with canine and a armored vehicle are pictured during a press conference of police and army regarding security prior the 54th annual meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, Friday, Jan. 12, 2024. The meeting brings together entrepreneurs, scientists, corporate and political leaders in Davos under the topic „Rebuilding Trust” from 15 to 19 January. (Gian Ehrenzeller/Keystone via AP)

 

Az elmúlt években a Világgazdasági Fórumot kritika érte amiatt, hogy olyan csillogó rendezvény, ahol magas rangú személyiségek beszélgetnek, de kevés előrelépést érnek el a világ legnagyobb kihívásainak megoldására.

 

Azért is bírálták, mert gazdag cégvezetőket lát vendégül, akik néha sok káros anyagot kibocsátó magánrepülőgépeken érkeznek.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!