Nyitókép: SITA

 

Sahra Wagenknecht új pártja 14 százalékot szerezne a választásokon, derül ki a Németországban végzett friss felmérésből, melyet az INSA intézett végzett a Bild napilap számára.

 

A közvéleménykutatás szerint a választásokat a CDU/CSU nyerné 27 százalékkal, a második helyen 18 százalékkal az AfD végezne. A dobogó harmadik fokára megegyező eredménnyel az SPD és Wagenknecht új pártja, az Aliancia állhatna 14 százalékkal. A Zöldek csak az ötödik helyet szeretnék meg 12 százalékkal. A többi párt nem lépné át a választási küszöböt.

 

 hirdetes_300x300  

A felmérés azt mutatja, hogy Wagenknecht pártjának megérkezésével komoly csökkenés látható az AfD népszerűségében, mely a korábbi felméréseken 25 százalék körül szerepelt. A jobboldali AdD-nek így balról konkurál a szintén rendszerellenes Aliancia.

 

German Politician Sahra Wagenknecht speaks during the presentation of the party ‘Buendnis Sahra Wagenknecht – fuer Vernunft und Gerechtigkeit’ (Sahra Wagenknecht Alliance — Reason and Fairness) at the Federal Press Conference in Berlin, Germany, Monday, Jan. 8, 2024. The high-profile German opposition politician on Monday formally founded a new party that combines left-wing economic policy with a restrictive approach to migration and other positions that some observers believe could take votes away from the far-right Alternative for Germany. (Bernd von Jutrczenka/dpa via AP)

 

Wagenknecht kilenc képviselőjével októberben hagyta ott a Baloldalt (Die Linke) és új párt alapításába fogott. Ennek az Aliancia (BSW) nevet adta. Elemzők szerint az új baloldali pártban sikeresen ötvözi a balos gazdaságpolitikát és migrációval kapcsolatos restriktív álláspontot.

 

Ugyenebből a felmérésből következik az is, hogy csökken a jelenlegi „jelzőlámpa” koalíció támogatottság. Olaf Scholz kancellár kormányával a válaszadók 76 százalék elégedetlen, miközben csak minden hatodik megkérdezett, 17 százalék elégedett a jelenlegi vezetéssel.

 

Ez a legrosszabb eredménye Olaf Scholznak (SPD) 2021 decemberi kormányra lépése óta.

 

Štandard.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!