Nyitókép: SITA

 

Az ukrajnai fegyveres konfliktus következtében 2022 májusában a kormány jóváhagyta a humanitárius segítségnyújtást Ukrajnának 1,4 millió euró értékű gyógyszeradomány formájában. A Pénzügyminisztérium ezt az összeget el is különítette az állami költségvetésben, az Egészségügyi Minisztériuma pedig az ukránok számos kérésének elbírálása után elkészítette a gyógyszerek listáját.

 

Az Egészségügyi Minisztérium ezt követően megkereste a Szlovákiában többségi piaci részesedéssel rendelkező gyógyszerek nagykereskedelmi forgalmazására vonatkozó engedély birtokosait azzal a kéréssel, hogy a gyógyszerek közbeszerzésének előkészítése céljából előkészítő piaci egyeztetések keretében adjanak tájékoztatást a rendelkezésre állásról és az árról.

 

 hirdetes_300x300  

„A megszólított szereplők arról tájékoztatták a minisztériumot, hogy a gyógyszerek havi ellátás jelenlegi szintje miatt nem alkalmasak arra, hogy humanitárius segítségnyújtáshoz harmadik félnek kínálják anélkül, hogy veszélyeztetnék-e a gyógyszerek elérhetőségét a szlovákiai betegek számára. Figyelembe kell venni azt a tényt, hogy a humanitárius segítségnyújtással sem korlátozhatóak a szlovákiai betegek alkotmányos jogai”

 

mutatott rá az Egészségügyi Minisztérium.

 

Hozzátették, hogy nemcsak

 

„ a teljes 1,4 millió eurós pénzügyi keret teljesítése lehetetlen, hanem annak részleges teljesítése sem az a fennálló pénzügyi keret lehetőségein belül”

 

– tette hozzá az Egészségügyi Minisztérium.

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.