Nyitókép: YVES HERMAN | Credit: REUTERS (illusztráció)

 

Az Európai Parlament (EP) képviselői szerdán Strasbourgban bírálták a Robert Fico szlovák miniszterelnök kormánya által benyújtott büntető törvénykönyv-módosítási tervezetetet. A jelenlévő 630 képviselő közül 496-an szavaztak az állásfoglalás mellett, 70-en ellene, 64-en pedig tartózkodtak.

 

Az állásfoglalás szövegében az európai törvényhozók aggodalmukat fejezik ki azzal kapcsolatban, hogy az új szlovák kormány képes lesz-e a korrupció elleni küzdelemre és az EU pénzügyi érdekeinek védelmére, ha elfogadják a büntető törvénykönyv javasolt módosítását. A decemberi vitában mintegy 30 törvényhozó szólalt fel, köztük 13 szlovákiai európai parlamenti képviselő.

 

Az új szabályok megszüntetik a legsúlyosabb bűncselekményekkel és korrupcióval foglalkozó Speciális Ügyészséget (OSP), és csökkentik a büntetési tételeket egyes vagyon elleni bűncselekmények esetében is.

 hirdetes_300x300  

 

A szlovák kormány december elején figyelmeztetést kapott az Európai Bizottságtól is, amely arra kérte Szlovákiát, hogy álljon el a büntető törvénykönyv módosításától és a Speciális Ügyészség megszüntetésétől, mivel ezeket a javaslatokat alaposan át kell gondolni. Az Európai Bizottság jelezte, hogy kész további politikai és technikai megbeszéléseket folytatni a szlovák kormánnyal e kérdések részletesebb vizsgálata érdekében, és azt ajánlja Pozsonynak, hogy az Európa Tanács Velencei Bizottságával is konzultáljanak a javasolt törvénymódosításokról.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!