Nyitókép: SITA

 

Az Európai Bizottság elnöke az Euronewsnak nyilatkozva azt mondta Davosban, hogy ő személy szerint azt szeretné, ha 27 tagállam részvételével döntenének az Ukrajnának nyújtandó 50 milliárd euróról. De ha Magyarország ellenkezik, arra is felkészültek.

Az Európai Bizottság felkészült arra, hogy Magyarország nélkül segítse Ukrajnát a jövőben, ha Orbán Viktor tovább blokkolja az egyezséget az ügyről – mondta Ursula von der Leyen bizottsági elnök az Euronewsnak Davosban.

 

A politikus hozzátette, ő személy szerint azt szeretné, ha Magyarországgal együtt döntene a 27 tagállam a segítség folyósításáról. Orbán Viktor decemberben megvétózta azt, hogy az EU négy év alatt 50 milliárd euróval támogassa Ukrajnát.

 hirdetes_810x300  

 

„Szerintem nagyon fontos az, hogy mind a 27 tagállam részt vegyen ebben, és Ukrajna megkapja a négy év alatt az 50 milliárd eurót. Jelenleg ebben a fázisban vagyunk. Most a rendkívüli uniós csúcs felkészülési időszakában vagyunk, ami nehéz munka. Több különböző kérdésről tárgyaltunk már. Számomra nagyon fontos az, hogy 27 tagállam között legyen egyezség. Ha ez nem lehetséges, felkészültünk arra is, hogy 26 állammal legyen egyezség. De én erősen támogatom a 27-ek által meghozott döntést, én ezt részesítem előnyben”

 

– mondta von der Leyen.

 

Ukrajna uniós támogatása a keddi Orbán-Fico miniszterelnöki találkozón is szóba került. A magyar álláspontról ITT írtunk bővebben.

 

Magyar-szlovák csúcs: Ukrajna támogatásáról lehet szó, de nem az uniós költségvetés kárára

 

Az Európai Bizottság vezetője arra nem tért ki, hogy Magyarország nélkül milyen formában jöhetne létre az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi csomag. Az eredeti tervek szerint ezt a hétéves uniós költségvetésből finanszírozták volna, Magyarország erre a javaslatra azonban nemet mondott a decemberi uniós csúcson.

 

Euronews, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.