Nyitókép: Facebook, Szijjártó Péter

 

Magyar-ukrán külügyminiszteri csúcs várható január 29-én – jelezte a magyar külügyi tárca. A találkozóra Ungváron kerül sor. Ma Szijjártó Péter ennek előkészítéséről egyeztetett Andrij Jermákkal, az ukrán Elnöki Hivatal vezetőjével. 

 

A találkozó magas szintű képviseletet delegál: a már említett Elnöki Hivatal vezetője mellett a magyar külügyminiszter Dmitro Kulebával, ukrán külügyminiszterrel találkozik. 

 

 hirdetes_300x300  

Dmitro Ivanovics Kuleba Ukrajna történetének egyik legfiatalabb diplomatája, kommunikációs szakember. 2016 és 2019 között Ukrajna európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyetteseként, valamint Ukrajna állandó képviselőjeként dolgozott az Európa Tanácsnál. Aktívan részt vett a 2013-2014-es Euromajdan-tüntetéseken.

 

Diplomata családból származik: édesapja Ivan Kuleba, karrierdiplomata, Ukrajna korábbi külügyminiszter-helyettese (2003-2004). 2023. augusztusában felreppent a hír, hogy az ukrán külügyminiszter nem élvezi az elnöki iroda vezetésének a bizalmát, a nagyköveteket is őt mellőzve nevezik ki. Ukrán források azonban úgy jegyzik, Zelenszkij továbbra is szimpatizál Kulebával.

 

A Davosi fórumon, Soros György fia, Alex Soros személyesen egyeztetett Dmitro Kulebával. Alex Soros és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter davosi találkozójáról közös fotó is készült.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Alexander Soros, PhD (@alexsoros) által megosztott bejegyzés

 

„Remélem, hogy ezen a találkozón sikeresen végig tudjuk majd venni a legfontosabb kétoldalú kérdéseket, elsősorban a kárpátaljai magyar nemzeti közösség korábban elvett jogainak ügyét és a két ország közötti kapcsolatok hosszútávú jövőjét.”

 

– fogalmazott Szijjártó Péter athéni útjáról hazatérve.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!