Nyitókép: SITA

 

A világ öt leggazdagabb milliárdosa – Jeff Bezos, Warren Buffett, Bernard Arnault, Larry Ellison és Elon Musk – sokkal gazdagabb lett az elmúlt években. A CNN beszámolója szerint az öt férfi nettó vagyona 2020 óta 114 százalékkal, összesen 869 milliárd dollárra nőtt, az infláció figyelembevétele után is. Az adatok Oxfam America szervezet vagyonelosztásban tapasztalható egyenlőtlenségekről szóló éves jelentésén alapul.

 

Ugyanakkor világszerte közel ötmilliárd ember szegényedett el, miközben a bolyfó inflációval, háborúval és éghajlati válsággal küzd. A szegénység felszámolása a jelenlegi pálya alapján csaknem 230 évig tartana.

 

 hirdetes_300x300  

Bár az egyenlőtlenség egyre nagyobb, vannak fényes foltok – állítja az Oxfam America gazdasági és faji igazságszolgáltatásért felelős igazgatója, Nabil Ahmed. A munkavállalók sztrájkokkal nyerik el jogaikat, jobb béreket és jobb munkakörülményeket követelve.

 

„Új aranykorba léptünk”

 

– mondta N. Ahmed.

 

Az elmúlt évek győztese Elon Musk lett, aki számos vállalatot irányít, köztük a Teslát és a SpaceX-et. Vagyona 2023 novemberének végé elérte a 245,5 milliárd dollárt, ami 737 százalékkal több, mint 2020 márciusában. Bernard Arnault, az LVMH francia luxuscikkeket gyártó óriáscég vezetője és családja nettó vagyona 191,3 milliárd dollár volt, ami 111 százalékos növekedést jelent.

 

Az Amazon alapítója, Jeff Bezos vagyona 167,4 milliárd dollár volt, ami 24 százalékos növekedést jelent; míg az Oracle alapítója, Larry Ellison vagyona elérte a 145,5 milliárd dollárt (107 százalékos növekedés). Az öt leggazdagabb ember rangsorát Warren Buffett, a Berkshire Hathaway vezérigazgatója zárja, akinek nettó vagyona 48 százalékkal 119,2 milliárd dollárra nőtt.

 

Összességében a milliárdosok vagyona 3,3 billió dollárral, azaz 34 százalékkal nőtt, és vagyonuk háromszor gyorsabban nőtt, mint az infláció – írja az Oxfam.

 

trend

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!