Nyitókép: pixabay

 

Egy nemzetközi kutatócsoport legújabb eredménye szerint a korán kelők fogékonyabbak lehetnek az anorexia kialakulására. A szakértők szerint ez különbözik sok más olyan rendellenességtől, amelyek általában a sokáig fennmaradóknál jelentkeznek, mint amilyen például a depresszió, a falási zavar és a skizofrénia, olvasható a HVG cikkében.

 

A kutatók kétirányú kapcsolatot fedeztek fel a korai ébredéshez és lefekvéshez kötődő gének, valamint az anorexiához kapcsolódó gének között. A kutatás szerint az anorexia miatt az ember korán kelhet, és fordítva, a korábbi ébrenléti idő valószínűbbé teheti az anorexiát. Ezenkívül az álmatlanság magasabb kockázata az anorexia fokozott genetikai kockázati pontszámával függ össze. Azt, hogy pontosan mit is jelent ez a korán kelés, a tanulmány nem határozta meg, ehelyett a kutatók azt mondták, hogy ezt az általános népesség kelési idejéhez lehet viszonyítani.

 

A szakértők szerint égetően szükség van további kutatásokra az anorexia új megelőzési stratégiáival és kezelésével kapcsolatban, miután a pszichiátriai rendellenességek közül ez az egyik legmagasabb halálozási rátával rendelkező betegség.

 hirdetes_300x300  

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!