Nyitókép: SITA

 

Romániában a termelők és a kamionosok már másfél hete tüntetnek, alacsonyabb adókat és igazságosabb támogatásokat követelve.

A bukaresti kormánnyal a hét elején folytatott kezdeti tárgyalásaik kudarcba fulladtak, így a tiltakozások folytatódnak. A gazdák felháborodásának oka a nehézgépek biztosításának növekvő költségei és a külföldi cégek előnye.

 

Németországban is tüntetések vannak, szombaton Berlinben a gazdák csatlakoztak az ökoaktivistákhoz. Együtt alkotják a „Elegünk van!” szövetséget. A gazdák állításuk szerint teljes mértékben támogatják a környezetbarát, génmódosítás-mentes gazdálkodást, de ehhez megfelelő reformokra van szükségük – legalábbis tisztességes árak megállapítására -hangsúlyozzák.

 hirdetes_300x300  

 

Dél-Franciaországban az elmúlt napok tömegtüntetései arra kényszerítették a kormányt, hogy foglalkozzon a gazdák ügyeivel. A miniszterelnök hétfőn találkozik az mezőgazdasági termelők szakszervezetének elnökével. A francia gazdák szerint a hatóságok ökológiai átállási politikája versenyképtelenné teszi a francia termelőket, amitől a gazdaságok nemcsak veszteségesek lesznek, de arra is kényszerülnek, hogy külföldről vásároljanak élelmiszereket – olyan országokból, ahol a környezetvédelem gyengébb lábakon áll, mint Franciaországban.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!