Nyitókép: SITA

 

Tavaly Oroszország letaszította a trónjáról Szaúd-Arábiát, mint Kína fő olajszállítóját. A kínai vámhivatal adatai szerint Oroszország rekord mennyiségben, 107,02 millió tonna kőolajat szállított Kínának, vagyis napi 2,14 millió hordót. Ez jóval több, mint a másik két nagy exportőr, Szaúd-Arábia és Irak. Kína a világ legnagyobb olajimportőre, és elutasítja az orosz olajjal szembeni nyugati szankciókat.

 

Az orosz olaj importja 24,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A Szaúd-Arábiából érkező olajimport viszont 1,8 százalékkal 85,96 millió tonnára esett vissza, mivel Kína az olcsóbb orosz olajat részesítette előnyben. Az Irakból származó olajimport ugyanakkor 6,8 százalékkal 59,26 millió tonnára nőtt.

 

 hirdetes_300x300  

Összességében Kína rekordmennyiségű, 563,99 millió tonnát importált tavaly. Ez napi 11,28 millió hordónak felel meg – írja a Reuters.

Az Egyesült Államokból érkező szállítások tavaly 81,1 százalékkal nőttek, a két ország közötti geopolitikai feszültségek ellenére, ahogy az Egyesült Államok olajtermelése nőtt. Kína tavaly 14,29 millió tonnát importált az Egyesült Államokból.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!