Nyitókép: SITA

 

Kifulladt Ron DeSantis kezdetben ígéretes, sőt szupernova-szerű elnökválasztási kampánya, amely nagyon gyorsan inflálódott, és nem sikerült meggyőznie a republikánus főcsoportot, hogy cseréljék le Donald Trumpot egy fiatalabb és korszerűbb változatára.

A bejelentés

 

„Ez a kampány véget ért, de a küldetés folytatódik” – mondta DeSantis vasárnap este közzétett videójában, amelyben Donald Trump támogatására hívott fel a továbbiakban.

 hirdetes_810x300  

 

A 45 éves DeSantis egy ideig úgy tűnt, mint Trump legesélyesebb kihívója a 2022-es időközi választások után, amikor államában fölényesen újraválasztották, míg nemzeti szinten a republikánusok csalódást könyveltek el, és ezt Trump számlájára írták.

 

A kampány bejelentése után viszont váratlan és meglepő csapások sorozata érte

 

Noha jelszavaiban és programpontjaiban szinte Donald Trump klónjának tűnt, azzal érvelt, hogy jobban megválasztható, hűségesebb is lenne a konzervatív értékekhez, és hatékonyabb a napirend végrehajtásában. Eleinte erősen vonzotta a bázist, mint olyan személyiség, aki hajlandó elmélyülni a nehezebb kérdésekben. Trumpot „túl magas kockázatnak” nevezte a republikánusok számára, és ebben a sodrásban egyre erősebb kritikákat, sőt vádakat fogalmazott meg a volt elnökkel szemben.

 

Republican presidential candidate Florida Gov. Ron DeSantis speaks during a campaign event at Hudson’s Smokehouse BBQ, Saturday, Jan. 20, 2024, in Lexington, S.C. (AP Photo/Sean Rayford)

 

Ez most visszaütött.

 

A DeSantis-kampány jól állt anyagilag, mert meglepően magas támogatásokat kapott jeles adományozóktól (mintegy 100 millió dollárt), de mint most mondja, nem akarja a pénzüket elherdálni. A várakozásokkal szöges ellentétben nem javított helyzetén a Trump ellen beindított vádsorozat sem, mert a törzsgárda teljes mértékben elutasította és boszorkányüldözésnek tekintette a jogi támadásokat, és visszahelyezte bizalmát a volt elnökbe.

 

Több republikánus, aki DeSantisszal dolgozott Floridában, eleve kétségekkel fogadta, hogy a helyi sikerek nemzeti szinten is megismételhetők. Kormányzóként DeSantis hatékony volt, viszont könyörtelen, és elszigetelődött, nem érdeklődött döntéseinek társadalmi hatásai iránt, augusztusban pedig kampánymenedzserét is leváltotta.

 

Több támogatója megrémült attól is, hogy DeSantis aláírta a hathetes abortusztilalmat, vagy amikor a Fox műsorvezetőjének, Tucker Carlsonnak azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak nincs nyomós oka arra, hogy „tovább bonyolódjon egy Oroszország és Ukrajna közötti területi vitába”.

 

A minap lezajlott iowai előválasztás tovább hűtötte a győzelmi reményeket, és DeSantis most azt mondja, hogy nincs értelme darabolni a jobboldali tábort, amikor az elsődleges cél Joe Biden tarthatatlan kormányzásának felszámolása. Erre viszont másik riválisát, Nikki Haleyt alkalmatlannak tekinti.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!